Programma

Dit nummer zingt Elton John voor John Lennon

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit nummer zingt Elton John voor John Lennon

Voor zijn goede vriend John schreef Elton John het nummer 'Empty Garden'.

Vriendschappelijke deal

De bijzondere vriendschap tussen John Lennon en Elton John gaat terug naar hun muzikale samenwerking in de jaren zeventig. John Lennon is te horen op Elton Johns cover van 'Lucy in the Sky with Diamonds', maar het duo werkt ook samen voor de single 'Whatever Gets You Thru the Night' van Lennons album Walls and Bridges.

Voor deze laatste single sluiten ze een bijzondere deal met elkaar. Als 'Whatever Gets You Thru the Night' een nummer-1-hit wordt, zal John Lennon zijn goede vriend vergezellen op het podium. En die deal blijkt een vruchtbare: op 28 november 1974 spelen de mannen samen in New York: "Ik heb publiek nog nooit iemand zo enthousiast horen verwelkomen. Het geeft mij nog steeds kippenvel. Het maakt mij nog steeds verdrietig en gelukkig tegelijkertijd. We weten namelijk allemaal wat er een paar jaar later is gebeurd", vertelt Elton er later over. Het is uiteindelijk één van de laatste live-optreden van John Lennon.

Eerbetoon

Op 8 december 1980 wordt John Lennon vermoord in New York. Elton John wil hem eren, maar is bang dat een eerbetoon aan de ex-Beatle al snel 'lomp' zal zijn. Totdat hij een nieuwe songtekst van zijn tekstschrijver Bernie Taupin leest. In het nummer omschrijft Taupin de moordenaar van John Lennon als een insect: 'It's funny how one insect can damage so much grain'. Voor Elton en Bernie is de tuin van het leven leeg sinds John hem niet meer kan onderhouden.'And we are so amazed, we're crippled and we're dazed. A gardener like that one, no one can replace'.

Quote

And we are so amazed, we're crippled and we're dazed. A gardener like that one, no one can replace

'Empty Garden' - Elton John

Madison Square Garden

In 2007 speelt Elton John het nummer live in Madison Square Garden in New York. Hetzelfde podium dat hij in 1974 met John Lennon deelt. "Ik speel dit nummer alleen in Madison Square Garden. Het is de enige plek waar het geschikt is om te spelen. Het is te bedroevend om het ergens anders te spelen", aldus Elton John.

Bekijk de live-versie hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie