Het Oor Wil Ook Wat
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Lauryn Hill

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Lauryn Hill

Het is weer tijd voor De Gouden Strot! Emmely eert iedere week de beste, meest unieke en opvallende zangers en zangeressen. Deze week eren we de fenomenale stem van niemand minder dan miss Lauryn Hill.

Lauryn Noelle Hill ziet het levenslicht in 1975 in New Jersey. Met een vader die in lokale nachtclubs zingt en een moeder die piano speelt, is muziek altijd aanwezig in huize Hill. Op school richt de jonge zangeres een gospelkoor op en begint ze op 15-jarige leeftijd de legendarische samenwerking met rappers Wyclef Jean en Pras, beter bekend als The Fugees.

Van Fugees naar solo-carrière

Lauryn Hill staat in de vroege jaren 90 voornamelijk bekend als actrice. Ze breekt door met haar hoofdrol in Sister Act 2. Ze vertolkt de rol van de rebelse tiener Rita Louise Watson met verve. Het wekt de interesse van platenlabels, die ook geïnteresseerd zijn in Hills muzikale carrière. En The Fugees mogen twee albums opnemen.

Helaas eindigt het sprookje snel, want een jaar later valt de groep uit elkaar. De Amerikaanse zangeres gaat solo verder. In 1998 brengt ze haar debuutalbum The Miseducation of Lauryn Hill uit. Aanvankelijk twijfelt de zangeres of mensen wel open staan voor haar nieuwe stijl. Maar het album, met daarop onder andere haar hit Doo Wop (That Thing), blijkt een enorm succes. Hill ontvangt maar liefst elf Grammy-nominaties, waarvan ze er vijf weet te verzilveren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik wil zowel de boeven als de 50-jarige vrouwen pakken." Deze uitspraak zegt veel over de intentie van Lauryn Hill met haar muziek. The Miseducation of Lauryn Hill is een magische mix van soul, gospel, R&B en hiphop. Hill verlegt niet alleen de grenzen van muziekgenres, maar weet ook andere artiesten te inspireren om buiten hun comfortzone te treden en iets unieks te creëren.

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie