Nieuws
KRO-NCRV

Money blogger Renée Lamboo: ‘We zijn in coronatijd afgekickt van consumeren’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Money blogger Renée Lamboo: ‘We zijn in coronatijd afgekickt van consumeren’

Tijdens de coronacrisis hebben Nederlanders massaal geld gespaard. Ondanks dat het einde van de pandemie in zicht is, blijven we sparen. Eddy Keur ging in gesprek met 'financefluencer' Renée Lamboo: “We zijn heel kritisch over wat we met ons geld willen doen.”

Nederlandse huishoudens spaarden in het eerste kwartaal van de coronacrisis in totaal liefst 46 miljard euro. “De mensen die dat geld niet uitgeven laten het vaak gewoon op hun rekening staan en doen er niks mee”, vertelt Lamboo in De Wild In De Middag.

Kritisch

“Het hebben van geld voelt lekker”, vervolgt de money blogger. “Het is een vangnet en dat voelt comfortabel. Het consumeren is er door de coronacrisis een beetje uit, omdat we ons geld nergens aan konden uitgeven. Daardoor zijn we nu heel kritisch over wat we dan wel met ons geld willen doen en laten we het lekker op de rekening staan. Ik raad iedereen een flinke buffer aan, maar in Nederland sparen we soms gewoon maar door. In sommige gevallen is dat best wel zonde.”

Momenteel krijg je namelijk 0% rente op je spaargeld. “Het bedrag op je rekening blijft hetzelfde, maar er is momenteel ook sprake van inflatie. Geld wordt dus minder waard, waardoor je er ook steeds minder van kan kopen.”

Alternatieven

Steeds meer mensen stoppen hun geld in aandelen of crypto, maar dat blijft vrij risicovol. “Veel mensen vinden dat spannend”, legt Lamboo uit. Er zijn minder riskante alternatieven om je gespaarde geld uit te geven.

“Je zou bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak kunnen leggen. Met een investering van een paar duizend euro kun je soms je hele stroomrekening wegstrepen”, legt de gelddeskundige uit. Een andere mogelijkheid is het aflossen van je hypotheek. “Dat is een hele goeie, want je verdient er geld aan. Je lost een deel van je lening af en betaalt daar dus geen rente meer over. Je kan er ook voor kiezen om koopzegels te kopen bij de supermarkt, zo krijg je er nog iets extra’s voor terug”, besluit Renée Lamboo.

Bekijk het hele fragment hieronder:

Renée Lamboo: "Nederlanders zijn niet van plan extra gespaard geld uit te geven"

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag van maandag tot vrijdag tussen 16:00 en 18:00 op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie