Nieuws
BNNVARA

Huisarts Rutger maakt podcast over pestverleden: 'Schaamte om het te vertellen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts Rutger maakt podcast over pestverleden: 'Schaamte om het te vertellen'

‘Laat je niet verpesten’, dat is de boodschap van de podcast van huisarts Rutger Verhoeff. Op de landelijke dag tegen pesten vertelt hij erover in Jan-Willem Start Op.

De middelbare school was niet altijd een pretje voor Rutger Verhoeff. Hij werd flink gepest en buitengesloten. Zo werden er onder andere stenen naar hem gegooid. “Het was aardig heftig, maar de woorden waren eigenlijk nog harder dan het fysieke”, legt Rutger uit. In zijn podcast Het Pestlab blikt hij erop terug en gaat hij samen met medepresentator Jordi Welschen op zoek naar oplossingen. Ze spreken onder andere met De Kindertelefoon. “Zelf hebben we een heel traject afgelegd en jaren veel therapie gevolgd. Ons is eigenlijk nooit verteld wat er is en wat je allemaal kunt doen. De eerste vorm van genezing is toch praten. Als je erover praat, dat is eigenlijk de eerste stap op weg naar genezing.”

'Belangrijk dat je pestverleden omarmt'

Al weet Rutger ook goed dat erover praten niet altijd makkelijk is, zelf had hij best wat schaamte om het aan z’n ouders te vertellen. “Denk dat het sowieso belangrijk is dat je je pestverleden omarmt, dat het deel van je wordt. Want als je het echt afkeert, gaat het toch steeds problemen geven. Wat wij willen laten zien, is dat het leven na het pesten soms nog wel heftiger is dan tijdens het pesten. En daar moet je mee leren leven en oplossingen voor zoeken”, legt Rutger uit.

Bekijk hieronder het hele fragment:

Huisarts Rutger Verhoeff maakt podcast over pesten: "Schaamte om het te vertellen"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie