Nieuws
BNNVARA

Psycholoog Thijs Launspach: 'Maak me zorgen om prestatiedruk onder jongeren'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Psycholoog Thijs Launspach: 'Maak me zorgen om prestatiedruk onder jongeren'

De prestatiedruk onder jongeren neemt behoorlijk ongezonde vormen aan. Daarom lanceert psycholoog Thijs Launspach de campagne #GoedGenoeg.

Eén op de drie jongeren heeft volgens het Trimbos Instituut last van prestatiedruk. "Wij maken ons daar zorgen over, omdat die prestatiedruk vaak behoorlijk ongezonde vormen aanneemt", vertelt psycholoog Thijs Launspach in Jan-Willem Start Op. Samen met stichting Young Impact lanceert hij daarom de campagne #GoedGenoeg. "Eén van de dingen die je kunt doen tegen prestatiedruk is ongezonde bronnen van prestatiedruk herkennen. Daar begint het mee."

Anders dan vroeger

Prestatiedruk is van alle tijden, maar Thijs denkt dat er wel een verschil is in de mate waarin jongeren van nu er mee te maken hebben. "Wat kenmerkend is aan deze groep is dat ze denken dat je ook totaal als mens mislukt bent als je niet aan de hoge eisen voldoet", legt hij uit. Jongeren ervaren veel druk van buitenaf, door school, werk, ouders en social media, maar zijn ook erg kritisch op zichzelf en stellen zelf ook - mede door social media - hoge verwachtingen. "Het heeft ook te maken met de vaardigheden en de veerkracht die je hebt om met de prestatiedruk om te gaan. Ik denk dat dat begint met wat je op school leert."

Positieve feedback

Nu vraag je je natuurlijk af, als je zelf ook een jongere op de bank hebt zitten, hoe je hier als ouder bij kunt helpen. Dat is vrij simpel, volgens Thijs. "Vooral door het gesprek aan te gaan", legt hij uit. "Dat ze kritisch kunnen zijn op de mooie levens die ze om zich heen zien en trots leren zijn op wie ze wél zijn. Dus positieve feedback is ook heel belangrijk."

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Psycholoog Thijs Launspach maakt zich zorgen om prestatiedruk onder jongeren

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie