Nieuws
BNNVARA

Wat verandert er als de pensioenwet wordt goedgekeurd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat verandert er als de pensioenwet wordt goedgekeurd?

Vandaag wordt er in de Eerste Kamer gestemd over de pensioenwet. Wat het voor je gaat betekenen als de wet er komt? Jan-Willem Start Op! belt met Harmen van Wijnen, voorzitter van pensioenfonds ABP.

Wat is het verschil?

De verwachting is dat de wet erdoorheen komt en dat we in 2029 of 2030 een nieuw pensioenstelsel gaan krijgen. Dat stelsel zal op een aantal vlakken verschillen van het huidige stelsel, zo legt Harmen van Wijnen uit: "In het huidige systeem wordt er een belofte gedaan voor een bepaalde hoogte van het pensioen. Door die beloftes, kan het ook heel vaak niet waargemaakt worden, omdat je in het huidige systeem heel veel hoge buffers bij moet houden. In het nieuwe systeem gaan we van een 'belofte' naar een 'ambitie', een reëelere verwachting van het niveau van het pensioen. Doordat de ambitie geen harde belofte meer is, hoeven de wij, de pensioenfondsen, minder geld vast te houden in buffers en kan er eerder geld naar de deelnemers toe."

Als je pech hebt minder pensioen?

Één van de zorgen die er zijn, is dat met het nieuwe systeem de pensioenen meer fluctueren. En dat als je in een slechte economische periode met pensioen gaat, je ook minder pensioen zult krijgen. "Dat is echt een misverstand", stelt Van Wijnen gerust. "In het nieuwe systeem zijn er allerlei buffers en schokdempers die er ingebouwd kunnen worden. Ook in het nieuwe systeem blijft er solidariteit, dat we pech en geluk blijven delen met elkaar. Maar de buffers zijn veel beter afgestemd op de schokken die er zijn."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie