Nieuws

Een jaar oorlog in Oekraïne: hoe gaat het nu met Henk Slijkhuis?

foto: Eigen foto Henk Slijkhuisfoto: Eigen foto Henk Slijkhuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar oorlog in Oekraïne: hoe gaat het nu met Henk Slijkhuis?

Precies een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen en begon daarmee de oorlog. Jan-Willem en Jeroen bellen in Jan-Willem Start Op! met Henk Slijkhuis, die rond die tijd nog in het Oekraïense plaatsje Soemy woonde.

In Jan-Willem Start Op! hoorde je hoe Henk Slijkhuis van onbezorgde burger veranderde in een oorlogsvluchteling. En volgde je hoe hij van Soemy vluchtte naar Oostenrijk. "We zitten nog steeds in Oostenrijk", vertelt Henk. "Toen we weggingen, toen we moesten vluchten, hadden we het idee dat het misschien voor een maand of 3 tot 6 zou zijn. Maar we zitten hier een jaar en ja... We blijven nog wel een poos, denk ik. Want het is nog lang niet afgelopen."

'Daar denk ik wel aan terug'

Het begin van de oorlog is Henk het meest bijgebleven van het afgelopen jaar. "Maar ook de vlucht en die periode daartussen. Met het luchtalarm, de spanningen, het leegraken van winkels. Dat soort zaken, daar denk je wel aan terug", vertelt Henk. Met de familie die in Soemy gebleven is, heeft hij nog regelmatig contact. Van hen hoort hij veel over de situatie van nu. Van uren geen water tot hoge prijzen voor basisbehoeften in de supermarkten. "Iedereen leeft toch wel zijn gewone leven weer. Luchtalarmen zijn er nog regelmatig en er was van de week ook een dreiging. Er zouden zo'n 10.000 Russische soldaten bij de grens staan. Inmiddels is dat weer teruggedraaid, dat blijkt niet zo te zijn. Maarja, dat heb je in oorlogstijd altijd, dit soort berichten. Het is wel spanning voor de mensen daar."

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Een jaar oorlog in Oekraïne: hoe gaat het nu met Henk Slijkhuis?

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie