Nieuws

Sinan Can onderweg naar rampgebied: 'Hoop dat de grens naar Syrië opengaat'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinan Can onderweg naar rampgebied: 'Hoop dat de grens naar Syrië opengaat'

Vanochtend vertrekt er een extra vliegtuig van Corendon naar het rampgebied in Turkije. Aan boord hulpverleners, goederen en journalisten. Eén van die journalisten is Sinan Can, Jan-Willem en Jeroen bellen hem vlak voor vertrek.

Om 8.00 uur vertrekt het vliegtuig naar Turkije. Documentairemaker Sinan Can hoopt van daaruit door te reizen. "Ik ga nog een poging wagen om Syrië te bereiken. Wat niet makkelijk is, omdat de grens dicht is", legt Sinan uit. Toch vindt hij het belangrijk om ook het verhaal aan de andere kant van de grens te vertellen. "Omdat er gewoon te weinig aandacht is. Alles is gefocust op Turkije en dat is prima, maar aan de andere kant van de grens voltrekt zich ook een groot drama."

'Met handen en voeten'

De documentairemaker heeft met een aantal mensen in het rampgebied in Syriê contact. "Ze hebben het echt heel zwaar en proberen eigenlijk met handen en voeten brokstukken te verwijderen. Ze hebben geen materieel om mensen onder het puin vandaan te halen. Dus ja, als je dat met handen en voeten gaat doen... Hoe lang duurt dat, joh? Dat is niet te doen", vertelt Sinan. Bij grensposten staan vrachtwagens met hulpgoederen, maar die mogen er maar met mondjesmaat door. "Dus de vraag is überhaupt omdat journalisten daar mogen komen", vertelt Sinan.

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Doneer en vraag jouw favoriete liedje aan

Wil jij graag doneren en een plaat aanvragen? App 555 + jouw favoriete liedje via onze gratis NPO Radio 2 app.

Download hier de App voor iOS.

Download hier de App voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie