Nieuws
BNNVARA

President Zelenski probeert emoties los te maken met toespraak aan de Tweede Kamer

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. President Zelenski probeert emoties los te maken met toespraak aan de Tweede Kamer

De Oekraïense president Zelenski is bezig met een toesprakentour, waarin hij spreekt in landen over de hele wereld. Vandaag richt hij zich tot Nederland. Europaverslaggever van BNR en voormalig Oekraïne-correspondent Geert Jan Hahn vertelt in Jan-Willem Start Op dat hij al zo’n acht of negen toespraken van de Oekraïense president gezien heeft.

Nederland is het dertiende land in de toesprakenreeks en Jan-Willem was benieuwd wat dat over Nederland zegt. “Dat het agenda-technisch goed uitkwam”, grapt Geert Jan. Maar uiteindelijk wil Zelenski natuurlijk ook wat van Nederland.

Het is uniek dat een buitenlandse politieke leider ons parlement rechtstreeks kan beïnvloeden, dat is slechts een aantal keer eerder gebeurd: “Maar niet door een president van Oekraïne, dat is iets wat we ons tot een maand geleden niet konden voorstellen.”

Onbetaalbaar

Zelenski maakt gebruik van tekstschrijvers die zijn speeches maken. “De man heeft tekstschrijvers, dat is ongelooflijk! Met ongelooflijk veel historische context, dus dat wordt heel bijzonder”, vertelt Hahn. Hij heeft zijn team van tekstschrijvers deels meegenomen van zijn productiemaatschappij uit de tijd dat hij nog acteur was. Toen hij in 2019 aan de macht kwam in Oekraïne was hij “een gewone president, maar het is nu natuurlijk onbetaalbaar hoe belangrijk het is om tekstschrijvers te hebben”, vervolgt de journalist.

Jeroen is benieuwd of al deze toespraken effect hebben op de mensen die president Zelenski toespreekt. Wat zou kunnen gebeuren volgens Geert Jan, is “omdat er zoveel emoties bij zo’n speech komen en omdat er zoveel solidariteit is, dat er toezeggingen komen om de Oekraïners in Nederland nog beter op te vangen.”

Emoties losmaken

Ongetwijfeld zullen er bijzondere dingen besproken worden volgens Geert Jan. Denk aan het bombardement van Rotterdam. Hij speculeert dat president Zelenski de Tweede Wereldoorlog zal aanhalen en Den Haag zal noemen als stad van de vrede. Misschien zal hij zelfs het beeld schetsen van bommen die vallen op de grachten van Amsterdam. De tekstschrijvers maken de toespraak helemaal op maat voor het land dat Zelenski toespreekt, zodat het persoonlijk wordt en veel emoties losmaakt.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie