Nieuws

Kabinet trekt 15 miljoen uit voor onbenutte capaciteit popzalen en evenementen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet trekt 15 miljoen uit voor onbenutte capaciteit popzalen en evenementen

Concerten en festivals mogen vanaf 25 september weer plaatsvinden, maar niet op volledige capaciteit. Om dat verlies op te vangen, belooft het demissionaire kabinet 15 miljoen euro aan steun voor organisatoren.

Bij de persconferentie van dinsdagavond maakten Mark Rutte en Hugo de Jonge bekend dat ongeplaceerde evenementen, zoals concerten in popzalen en festivals, vanaf 25 september weer plaats mogen vinden. Dat mag echter nog niet op volledige bezetting plaatsvinden: een kwart van de capaciteit moet onbenut blijven.

Compensatie

De culturele sector, die afgelopen weekend onder de vlag van Unmute Us nog massaal protesteerde, geeft aan dat de aangekondigde versoepelingen nog niet genoeg zijn om rendabel te kunnen werken. Om het verlies dat die lagere capaciteit als gevolg heeft op te vangen, belooft het demissionaire kabinet 15 miljoen euro aan steun.

De sluitingstijd van middernacht blijft ook na deze versoepelingen gelden. Daar is in de evenementensector verontwaardigd op gereageerd. Zo maakte de organisatie van het Amsterdam Dance Event gelijk na de persconferentie bekend dat AMF, het grootste evenement van het festival, niet doorgaat.

Ook de branchevereniging van Poppodia en Festivals (VNPF) heeft aangegeven dat de versoepelingen te laat zijn: "Om bijvoorbeeld een poppodium goed te kunnen exploiteren, heb je per jaar een flink aantal uitverkochte concerten en clubavonden nodig, en een nog groter aantal bijna uitverkochte programma's."

Ster advertentie
Ster advertentie