The Beatles nog steeds 1

best verkocht in 21e eeuw

Het verzamelalbum 1 van The Beatles is alweer vijftien jaar oud en wereldwijd nog altijd het best verkochte album van de 21e eeuw.

Één op de tien

Niemand verkoopt in de 20e eeuw meer platen dan The Beatles, naar schatting zo'n 600 miljoen stuks. Overigens zit Elvis Presley er niet ver achter, met eveneens een kleine 600 miljoen exemplaren. Één op de tien mensen ter wereld heeft dus al iets van The Beatles in de kast staan als 1 op 13 november 2000 verschijnt.

Net iets meer dan Adele

Toch is 1 al bij verschijnen een enorm succes. De verzamel-cd, die dertig jaar na het uit elkaar gaan van The Beatles wordt uitgebracht, bereikt in het jaar 2000 in zeker 35 landen de eerste plek in de verkooplijsten. Vijftien jaar later zijn er voor zover bekend 31 miljoen exemplaren van verkocht, net een miljoen meer dan van 21 van Adele.

Alles op een rijtje

Het succes van 1 zit 'm in de eenvoudige formule: alle Britse en Amerikaanse nummer 1-hits van The Fab Four op één schijfje, die net de maximale speelduur van de compact disc aantikt. Alle liedjes zijn eerder op cd verschenen, maar 1 is een steengoede introductie in de muziek van de sixtiesband.

Hofleveranciers

Vooral het feit dat Paul McCartney maar blijft touren met die liedjes die hij ten tijde van The Beatles schreef en dat er nog altijd veel aandacht is voor de in 1980 vermoorde John Lennon maakt dat liedjes van The Beatles altijd in trek zijn. De heren zijn niet voor niets de hofleveranciers van de Top 2000.

Opnieuw uitgebracht

Adele zit McCartney, Lennon, Starr en Harrison op de hielen met de plaatverkoop van 21. Met de verleden week verschenen heruitgave van 1 (opnieuw geremasterd en met beeldmateriaal eraan toegevoegd) wordt ervoor gezorgd dat The Beatles voorlopig Adele nog voorblijven als nummer 1 van de 21e eeuw. Maar voor hoe lang nog?

STER Advertentie
STER Advertentie