The Who rockt Ziggo Dome

halve eeuw hits

De Britse rockband The Who vierde zijn vijftigjarige jubileum in de Ziggo Dome met alle grote hits uit die glansrijke carri

Zeventigplussers

"I hope I die before I get old", zong Roger Daltrey van The Who exact een halve eeuw geleden op 'My Generation', een van de hardste nummers die tot dan toe in de hitlijsten had gestaan. Zowel Daltrey als gitarist Pete Townshend, de twee enige resterende leden van The Who, zijn inmiddels allebei de zeventig gepasseerd. Luisteraars van NPO Radio 2 konden kaarten winnen voor het concert.

Zonnebrillen op sterkte

Ondanks de inmiddels respectabele leeftijd van de heren van The Who gaat het er beslist niet rustig aan toe op het podium. Townshend staat nog altijd molenwiekend achter zijn rode gitaar en Daltrey hangt ook vijftig jaar na hun doorbraak de rockster uit door met zijn microfoon te zwaaien. Alleen hebben ze nu zonnebrillen op sterkte.

Vervanging

In het kader van de vorig jaar verschenen verzamel-cd The Who Hit 50 vertolkt het duo, aangevuld met onder meer drummer Zak Starkey (zoon van Ringo Starr) en topbassist Pino Palladino, bijna alle classics uit het omvangrijke oeuvre. De hit 'Substitute' is de grote afwezige, maar wordt vervangen door iets minder bekende nummers als 'Amazing Journey' en 'Bargain'.

Gitaargeweld

De rest van de liedjes kan iedereen moeiteloos meezingen, denk aan Top 2000-noteringen als 'Who Are You', 'See Me, Feel Me', 'Pinball Wizard' en 'Won't Get Fooled Again'. De vaart zit er lekker in en de enige ballad die voorbij komt tussen al het gitaargeweld van Pete Townshend en zijn broer Simon is het gevoelige 'Behind Blue Eyes'.

Diep gegrom

Daltrey haalt niet alle hoge noten meer, zoals met name in 'Behind Blue Eyes' naar voren komt, maar zijn kenmerkende uithalen en diepe gegrom klinken nog steeds aangenaam op de rockhits van weleer. Het is een wonder dat The Who nog bestaat, aldus de zanger. "Ieder optreden uit de jaren 60 had onze laatste kunnen zijn", grapt hij.

Nederlandse boten

Townshend vertelt dat Miami Vice in de jaren 80 'Eminence Front' mocht gebruiken zodat hij dure auto's kon blijven kopen. "En boten", zegt de gitarist. "Ik ben erg tevreden met mijn boot. Een Nederlandse boot. En jullie eikels hebben er allemaal voor betaald!" De gitaarvirtuoos heeft vast ook een leuk zakcentje overgehouden aan de CSI-reeksen, die The Who-hits als tune gebruiken.

Geen toegift

Na twee uur komt er een einde aan de vloedgolf aan rockhits met een denderende finale, bestaande uit 'Baba O'Riley' en 'Won't Get Fooled Again'. Na afloop volgt er geen toegift, maar Roger Daltrey neemt wel uitgebreid de tijd om iedereen te bedanken en een fijne avond te wensen, totdat Townshend zegt dat het echt tijd is om naar huis te gaan.

Fotograaf: Ferdy Damman

STER Advertentie
STER Advertentie