Programma

Peter Gabriel 65 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Gabriel 65 jaar

De Britse muzikant Peter Gabriel heeft een feestje te vieren en dat vieren wij graag mee met 5 bijzondere weetjes over de jarige. Lees ze hieronder.

65 jaar

Gabriel werd in februari 1950 geboren in Cobham in Surrey. Peter Gabriel begon in 1975, na zeven jaar zanger te zijn geweest bij Genesis, waar hij werd opgevolgd door Phil Collins, met een solocarrière. Opvallend is dat Gabriels sologeluid meer toegankelijk, minder zwaar en vooral een minder rocksound heeft dan de wereld gewend was van zijn voorgaande band Genesis.

Award-winnaar

Gabriel kan meerdere kasten vullen met alle prijzen die hij in ontvangst heeft mogen nemen. Zo won hij zes Grammy Awards en dertien Video Music Awards.

'Passion'

Zijn eerste Grammy Award ontvangt hij voor zijn nummer 'Passion' dat gebruikt wordt in de film The Last Temptation of Christ.

Olympische spelen

Over prijzen gesproken. In 2006 is Peter Gabriel te horen op de Olympische Spelen in Italië. Hij zingt daar John Lennons 'Imagine'.

Activist

Naast zijn zangcarriere zet Peter Gabriel zich in voor mensenrechtenorganisaties. Sinds 1986 steunt hij Amnesty International en zingt hij tijdens hun Amnesty's Rights Concerts. In 1992 start hij zijn eigen non-profit organisatie WITNESS, een organisatie die mensen traint om op een veilige en effectieve manier videoproducties in te zetten voor hun aanmoediging van mensenrechten.

Space cake

Kortom: de zanger heeft een druk leven. En om te onstpannen heeft hij weleens yoga geprobeerd en staat hij open voor meditaties, maar met drugs is Gabriel minder gretig. Wellicht dat dat te maken heeft met zijn spacende ervaring met hasjcake. In een interview vertelt hij dat hij op een gegeven moment niks op papier kreeg. Zijn crew had een hasjcake gemaakt en hij dacht dat een plakje van deze cake hem misschien aan het schrijven zou krijgen. Het plakje cake deed hem niks, dus besloot hij de gehele cake op te eten. Het duurt niet lang of de zanger begint te hallucineren. 'Ik dacht dat ik doodging', vertelt hij. Hopelijk krijgt de zanger voor zijn verjaardag een heerlijk grote taart, maar wel eentje zonder drugs.

Gefeliciteerd Peter Gabriel!

Volg NPO Radio 2:

Ster advertentie
Ster advertentie