Programma

Live Aid & Band Aid

  1. Nieuwschevron right
  2. Live Aid & Band Aid

In Jouw Jaren 80 staan we stil bij zowel Band Aid als Live Aid, een initiatief voor een betere wereld...

Hulp voor Ethiopië

Het idee ontstond bij Bob Geldof, tot 1984 bekend als de leadzanger van de band ‘The Boomtown Rats’. Na een vermoeiende dag plofte hij neer op de bank. Hij zette te tv aan en kwam op een verschrikkelijk nieuwsprogramma, 'Ethiopian Famine' van journalist Michael Buerk, over het door honger geteisterde Ethiopië (BBC). Bob was zo aangeslagen door dit programma dat hij graag iets wilde doen, en samen met hem nog veel meer artiesten.

'Do They Know It’s Christmas?'

Op 25 november 1984 kwamen in Londen een aantal top-artiesten bijeen om het nummer ‘Do They Know It’s Christmas?'' op te nemen onder de naam Band Aid. Bob Geldof had de belangrijkste redenen voor het kopen van de single al klaar liggen: levens redden in Ethiopië. Bob: "Hou je niet van de muziek, koop de single en gooi het bij het afval. Je hoeft de muziek niet leuk te vinden, maar we hebben je geld nodig om levens te redden." Wereldwijd werden er meer dan 3,5 miljoen singles verkocht, wat meer dan 8 miljoen pond opleverde.

Live-Aid

Live-Aid werd binnen 35 dagen op poten gezet: een 16 uur durend concert niet alleen in Groot-Brittannië (Londen Wembley Stadion) maar ook aan de andere kant van de oceaan bij Philadelphia (JFK Stadion). Tijdens Live Aid waren er optredens van o.a. Sting, Paul Young, Eric Clapton, Bob Dylan, Queen en Tina Turner.

100 miljoen dollar

De resultaten van Live Aid waren uitmuntend! Wereldwijd werd er meer dan 100 miljoen dollar opgehaald. De grootste verandering die Bob Geldof bereikte was de kijk op Afrika: Help diegene in nood.

Kun jij je Live Aid nog herinneren?

Ster advertentie
Ster advertentie