U2 eerbetoon Mandela

In de hitlijst

U2 bracht

'Ordinary Love'

U2 schreef het nummer samen met producer Danger Mouse, helft van het duo Gnarls Barkley. 'Ordinary Love' kwam zaterdag  binnen in de Mega Top 50 op nummer 13 en is daarmee de hoogste binnenkomer. Het liedje is geschreven voor de biopic van Nelson Mandela. De film Mandela: Long Walk To Freedom is vanaf 19 december in de Nederlandse bioscoop.

Eerder eerbetoon aan Mandela

In 2004 traden zanger Bono en gitarist The Edge samen met Dave Stewart en Youssou N’Dour op tijdens een groot benefietconcert in Kaapstad, waar ze het liedje '46664 (Long Walk To Freedom)' voor Mandela speelden.

Mandela in popmuziek

In 1984 scoorde The Specials, onder de naam The Special AKA, een top 10-hit met het liedje ‘Nelson Mandela’. Vijf jaar later stond Mandela Day van Simple Minds (gekoppeld aan Belfast Child) op nummer 1. In 1988 scoorde ook Ruud Gullit samen Revelation Time een hit met ‘South Africa. Het nummer ging niet direct over Nelson Mandela, maar was wel kritisch over het blanke regime. Een jaar daarvoor droeg Gullit zijn Gouden Bal (Europees voetballer van het jaar) op aan “Madiba”. In 1990 kwam Mandela vrij.

STER Advertentie
STER Advertentie