Jan Jaap van der Wal: 'Het is onzin dat comedians alles van A tot Z improviseren'

In de podcastserie van Spijkers Met Koppen

In de derde aflevering van de podcastserie van Spijkers met Koppen 'In de kop van' praat cabaretier Patrick Nederkoorn met Jan Jaap van der Wal.

In zijn jongere jaren kon zijn succes niet op. Zo speelde Van der Wal bijvoorbeeld meerdere uitverkochte shows op één avond. Zijn carrière zat in de lift. Tot hij in 2007 de oudejaarsshow ging doen. Van der Wal: "Ik had wel een bepaald idee wat ik met die oudejaarsshow wilde, maar dat was niet het idee wat mensen thuis hadden of wat ze ervan hadden verwacht. Toen kwam er een enorme haat los."

Oudejaarsshow kwam te vroeg voor Jan Jaap

Van der Wal deed de oudejaarsshow anders dan de jaren voorheen: "Vooral mijn regisseur wilde een verschil maken, want ik was de nieuwe generatie. Ik ging daar wel in mee." Van der Wal vertelt dat het doen van een goede oudejaarsshow ook te maken heeft met leeftijd: "Ik was nog heel erg jong. Ik was toen juist gevraagd omdat ik wel wat durfde te zeggen op toneel, maar ik was 29. Het was achteraf gezien veel te vroeg. Ik denk dat de oudejaarsshow, zeker toen nog, een soort monument was wat het land bij elkaar moet brengen op oudejaarsavond. Daar zit een soort gewicht aan wat nooit aan iemand van 29 kan hangen."

Cabaretier of comedian?

Als van der wal tussen cabaretier en comedian moet kiezen geeft hij aan dat hij meer een comedian is. "In mijn cabaretshows zat ik op een gegeven moment vast in een soort juk. Het zat muurvast. Als comedian kan je er dat net iets losser mee omgaan. Je hebt altijd stukken waarvan je weet dit ga ik doen, maar als comedian kan je makkelijker omgaan met volgordes." Van der Wal geeft aan dat er een soort omslagpunt was: "Op een gegeven moment kwam er een klik en toen dacht ik: 'Ik moet het naar mijn zin hebben'. Toen ontstond er veel meer op het toneel. Ik heb wel eens een show vantevoren uitgeschreven, maar dat was echt zonde van mijn tijd."

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Luister de hele aflevering van de podcast hieronder: 

In De Kop van: Jan Jaap van der Wal en Patrick Nederkoorn


In de kop van

'In de kop van' is een serie waarin cabaretiers van het Spijkers met Koppen-cabaretteam waaronder Stefano Keizers, Kiki Schippers en Marcel Harteveld in gesprek gaan met hun inspiratiebron uit de cabaretwereld. Diverse cabaretiers zoals Youp van 't Hek, Arjen Lubach, Paul de Leeuw en Tineke Schouten praten uitgebreid over het vak en hun repertoire.   

Hoe te beluisteren

Je kunt de 'In de kop van' podcasts vinden in de NPO Radio 2 app of via www.nporadio2.nl/podcasts. Ook kun je in je favoriete Podcast-player zoeken op 'In de kop van', of gebruik onderstaande link:

In de kop van op Spotify

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: BNNVARA

STER Advertentie
STER Advertentie