Bas van DI-RECT: 'We zijn ons nieuwe album aan het afronden'

Bureau de Wilt

In Bureau de Wilt belt Emmely met bassist Bas van Wageningen van DI-RECT, die onder andere vertelt dat de Haagse band hun nieuwe album aan het afronden is.

De oorspronkelijke reden om Bas te bellen is een luisteraarsvraag van (een andere) Bas. Hij vraagt zich namelijk af of DI-RECT 'Soldier On' onder invloed heeft geschreven. Het nummer is volgens hem zó goed, dat dat niet nuchter geschreven kan zijn.

Onder invloed of nuchter?

Dat valt alles mee volgens bassist Bas: “Zo’n avond begint vaak met het draaien van een klein jointje en daar komt ook wel een drankje bij kijken. Het is niet zo dat iemand uit z’n plaat is als dat ontstaat, het is meer gewoon lekker ontspannen.”

Heilige Dropbox-folder

Het maken van liedjes is echt een groepsproces volgens Bas. "We werken al tien jaar met een heilige Dropbox-folder, waarin een paar honderd ideeën staan. Als wij de studio ingaan, kunnen we altijd gebruiken wat er al is. Marcel en Spike zijn wel degenen die de ideeënbox het meeste aanvullen. Spike zingt een memo in op zijn telefoon terwijl hij naar huis wandelt. Maar het kan ook zijn dat we op dinsdagochtend een idee oppakken van zaterdagnacht, met een kop koffie erbij. Zo’n eerste ingeving is niet per se het eindproduct." En Bas brengt ook nog eens een scoop: "We zijn deze week ons nieuwe album aan het afronden." Jan-Willem en Jeroen belden al eerder met zanger Spike die vertelt over het maken van dat nieuwe album.

Hoe is ‘Soldier On’ zo’n grote hit geworden? Bas vertelt over de bijzondere vlucht van het nummer:BUREAU DE WILT 

Je hoort Bureau de Wilt iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2. 

Foto omslag: Ben Houdijk

STER Advertentie
STER Advertentie