Kan Groenewegen strafrechtelijk vervolgd worden?

in De Wild in de Middag

Op woensdag is Fabio Jakobsen hard ten val gekomen in de Ronde van Polen. Landgenoot Dylan Groenewegen week af van zijn lijn tijdens een sprint om de ritzege. Hierdoor belandde Jakobsen in de hekken. Kan Groenewegen strafrechtelijk vervolgd worden? Sportjuriste Marjan Olfers legt uit.

"Het is een lastig vraag, omdat deze zaak zich heeft voorgedaan in Polen. Ik ben geen kenner van het Poolse strafrecht, maar ik kan wel kijken hoe wij er in Nederland naar zouden kijken", vertelt Olfers. "We weten in ieder geval dat deze zaken zeer zelden in strafrecht worden gebracht, maar veel eerder door de sport wordt opgelost." 

Risico?

"Je zou kunnen zeggen er is opzet met een vreselijke uitkomst. Is het opzet die strafbaar moet kunnen zijn of is het een risico van de sport?", vraagt Paul zich af. "Als je het strafrecht zou gaan toepassen naar Nederlands recht dan heb je voorwaardelijke opzet waarbij je de aanmerkelijke kans hebt geaccepteerd voor zo'n verschrikkelijk gevolg. We zien in de sport ook heel veel over en weer gedragingen van elkaar zijn te verwachten waardoor die norm wordt ingekleurd", vertelt Olfers. 

Smerig en vuil

"Als het heel smerig en vuil is dan hebben we nog wel eens gezien, het komt zelden voor moet ik benadrukken, dat het in het strafrecht gebracht wordt", legt de sportjuriste uit. Op dit moment zie je het in Nederland volgens Olfers alleen bij voetbalzaken. "Waarbij een harde tackle met een gestrekt been van een hele grote afstand wordt uitgevoerd." Hier zijn voorbeelden van waarbij straffen zijn uitgedeeld. "Het gaat hierbij om taakstraffen, maar het betekent dan wel degelijk dat je strafrechtelijk bent vervolgd." Bij wielrennen kennen we in Nederland deze zaken nog niet. "Ik acht de kans klein dat een dergelijk zaak als het in Nederland was geweest onder het Nederlandse strafsrecht gebracht zou gaan worden." 

'Dit wil niemand'

Groenewegen heeft een dag na het incident zijn spijt betuigd. "Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is. Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt", aldus Groenewegen op zijn Twitterpagina. Olfers: "Natuurlijk heeft hij dit niet opzettelijk gewild. Dit wil niemand. Het is verschrikkelijk wat de uitkomst hiervan is. Ik verwacht dan ook niet zo snel dat deze zaak door het strafrecht wordt opgepakt." 

Hoe zit het met schadevergoeding? Je hoort haar antwoord hieronder: De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie