Welk beeld zetten de media neer van transgenders?

Shay belt met ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland

Shay praat met de ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland Alex Kain over hoe transgenders nu in Nederlandse media worden neergezet.

De documentaire Disclosure op Netflix gaat over hoe transgenders in films en series zijn neergezet door de tijd heen. Ze zijn neergezet als psychopaten, sekswerkers en als mensen om uit te lachen. Deze beelden zorgen er misschien voor dat ons beeld over transgenders wordt beïnvloed. Shay praat hier met ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland Alex Kain over. Wat vond ze van de documentaire? "Ik vond het een openbaring, omdat de Amerikaanse transcommunity aan het woord kwam", vertelt Kain. 

'Ik vind het een enorme verandering' 

De documentaire zet de Amerikaanse transcommunity in beeld, maar hoe is dit in Nederland? "Ik zie met name een verandering rond het millennium 2000. Rond de jaarwisseling kreeg het steeds meer diepgang in geschreven media. Het is bespreekbaar en aanwezig. Internet en social media hebben gezorgd dat het een naam heeft gekregen, dus ik vind het een enorme vooruitgang", vertelt Kain.

Grappen maken?

In films worden transgenders vaak gebruikt. "Is er nog ruimte om er grappen over te maken?", vraagt Shay zich af. "Als je zelf een transgender bent dan wel. Ik denk wel dat mensen moeten oppassen, want transgender zijn is geen grap. In de hele wereld vinden er moorden plaats, omdat iemand trans is. Het is iets waar mensen over moeten nadenken", aldus Kain. Wat hebben we in deze tijd nodig om de LGBTQ+-community te omarmen? "Meer zichtbaarheid in de media. Ook buiten de Pride periode. Maak het bespreekbaar en laat de mensen zelf aan het woord." 

Luister hieronder het hele fragment terug: Shay! 

Je hoort Shay! iedere zaterdag van 00:00 tot 02:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie