Dit is waarom je 1 minuut voor de wekker wakker wordt

bellen met slaapprofessor en neurowetenschapper Ysbrand van der Werf

Precies 1 minuut voordat je wekker gaat, zelf al wakker worden. Wouter heeft er vaak last van. In Jan-Willem Start Op! bellen Wouter en Frank met slaapprofessor en neurowetenschapper Ysbrand van der Werf.

"Er zijn heel mensen die zo'n ervaring hebben dat ze voor de wekker wakker worden", vertelt Van der Werf. "Waarom kan het dan precies 1 minuut voor de wekker zijn?", vraagt Wouter zich af. "Het suggereert dat je hersenen weten hoe laat het is, ook als je buiten westen bent", legt Van der Werf uit. "Dat er een soort klok in je hersenen zit die in staat is om je wakker te maken. Dat mechanisme daarvan is nog niet helder, maar we weten wel dat er timingmechanismen zijn in de hersenen." 

Microwaakjes

Wetenschappers weten dat het bestaat, maar het goed kunnen verklaren lukt nog niet. "Ik wil er wel een kleine kanttekening bij plaatsen", vertelt Van der Werf. "We worden vaker wakker tijdens de nacht en dat noemen we microwaakjes. Je wordt dan even wakker en valt dan weer in slaap. Deze momenten vergeet je. De keer dat je wakker wordt en je ziet dat het een minuut voor de wekker is dan blijf je wakker." 

Slaapparalyse

Frank heeft geen last van exact 1 minuut voor de wekker wakker worden, maar hij heeft wel enge dromen. "Ik zie iemand in mijn kamer staan en daar wil ik heel graag iets tegen zeggen of opstaan, maar dan kan ik niet bewegen. Ik zit helemaal vast in mijn lichaam", legt Frank uit. Wat kan het zijn? "Dat heet slaapparalyse", legt Van der Werf uit. "Het is een volstrekt onschuldig iets. Het is geen stoornis en het treedt met name op tussen de grens van slapen en wakker zijn." Tijdens een remslaap hoor je volgens Van der Werf verlamd te zijn. "Dat is maar goed ook, want stel je droomt over tennissen dan zou je akelige klappen kunnen uitdelen. Als je wakker wordt vanuit een droom dan kan het zo zijn dat je geest al wakker is, maar je lichaam nog even een paar seconden die verlamming heeft." 

Kun je dromen be├»nvloeden? Je hoort zijn antwoord hieronder:  Jan-Willem Start Op! 

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie