Programma

Hoe werkt de corona-app?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe werkt de corona-app?

Volgende week beslist het kabinet over de corona-app, maar een select groepje mocht een betaversie van de door de Nederlandse overheid ontwikkelde corona-app al testen. Zo ook journalist Daniël Verlaan.

De app heeft de naam CoronaMelder gekregen. Is het een belangrijke app? "Volgens het ministerie wel. De app zou kunnen helpen bij het opsporen van nieuwe besmettingen die niet met het reguliere contactonderzoek van de GGD worden gevonden. Of het helemaal effectief is, dat kan ik ook nog na een dag testen niet zeggen", vertelt Verlaan.

Contactmoment registreren

Met de app moet het mogelijk zijn om gebruikers een bericht te sturen als ze in de buurt zijn geweest van een besmette persoon. "De app werkt op de achtergrond en zit alle contactmomenten te registreren", vertelt Verlaan. "Het wordt pas interessant als iemand met corona dit in die app aangeeft en als jij daarmee in contact bent geweest. Dan krijg je een melding in de app."

Tien minuten

De contactmomenten worden geregistreerd aan de hand van bluetooth. "Zo’n app moet helpen door sneller besmettingen op te sporen", vertelt Verlaan. Is het bereik wel goed? "Bluetooth kan soort van herkennen of er muren zijn of schuttingen", legt hij uit. "Het hangt wel af van de signaalsterkte. Je moet minimaal tien minuten in de buurt zijn geweest van iemand, dan is het volgens de GGD een contactmoment wat mogelijk gevaarlijk kan zijn."

De app gaat niet verplicht worden. Is het dan wel effectief? Je hoort het antwoord hieronder:

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort De Wild in de Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie