Programma

Guus Meeuwis duikt voor documentaire in oorlogsverhaal van zijn opa

  1. Nieuwschevron right
  2. Guus Meeuwis duikt voor documentaire in oorlogsverhaal van zijn opa

Guus Meeuwis is voor de documentaire 'Liever krijgsgevangen' in het oorlogsverhaal van zijn opa Cees gedoken. De zanger en zijn familie legden samen de reis af die zijn opa als krijgsgevangene maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het idee voor de bijzondere documentaire ontstond toen Guus' oom de oude dagboeken van Cees Meeuwis vond en opstuurde naar Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) waarin hij minitieus en in detail schreef over zijn tijd als krijgsgevangene in het Duitse krijgsgevangenenkamp Mühlberg. “Mijn opa was geen prater. Hij heeft er eigenlijk nooit over gesproken. Niet tegen mijn vader of tegen mijn oom. Maar toen ‘ie overleed waren ze zijn kamer aan het opruimen en vonden ze in zijn kast allerlei dagboeken. Mijn oom is die dagboeken gaan uitpluizen en heeft ze opgestuurd naar het historisch instituut."

'Nooit over gesproken'

Het instituut ging met de dagboeken aan de slag en vroeg Guus, zijn broer, vader en oom kort daarna om de reis af te leggen die zijn opa in de oorlog ook had gemaakt. Een bijzondere confrontatie met het verleden van een man die nooit sprak over wat hij had meegemaakt. “Wij wisten allemaal dat ‘ie krijgsgevangene was geweest. We wisten allemaal dat ‘ie daar een ander mens was geworden. Maar hij heeft er nooit over gesproken. Wij konden alleen maar raden wat hij daar had meegemaakt", aldus Guus.

De rode draad door de documentaire vormen de memoires waarin Cees Meeuwis verslag doet van zijn oorlogstijd en waarin hij openhartig schrijft over zijn jaren achter prikkeldraad. Een verhaal dat tijdens de reis tot leven kwam. “We hebben allemaal wel een stukje gelezen. Maar het wordt zo werkelijk als je het decor inloopt en het echt mee gaat maken. Dan begin je langzaam wel te voelen voor wat voor keuzes hij heeft gestaan. En dat hij eigenlijk altijd voor zijn gezin heeft gekozen en voor z’n principes. Hij wilde niet voor de Duitsers werken dus hij heeft het moeten ondergaan allemaal."

De documentaire is vanaf nu gratis te bekijken en daar is Guus blij mee. “Het is een verhaal dat verteld moet worden. Ik denk dat het in deze tijd niet zo verkeerd is om de geschiedenis te weten om elkaar te begrijpen.”

Guus vertelt aan Wouter ook nog het een en ander over zijn bijzondere clubtour die op 1 augustus begint in 013. Beluister nu het hele gesprek:

Wout2Day

Je hoort Wouter van der Goes elke maandag t/m donderdag van 18:00 tot 20:00 uur met Wout2Day op NPO Radio 2.

Foto omslag: NIMH

Ster advertentie
Ster advertentie