Dichter Erik Jan Harmens over zijn ontmoetingen met Ramses Shaffy

IN ANNEMIEKES PODCAST PROMINENT AANWEZIG

In de zevende aflevering van Prominent Aanwezig praat Annemieke Schollaardt met dichter Erik Jan Harmens. Over goede achtergrond-kabbeltjes, zijn ontmoetingen met dé Ramses Shaffy en over niet meer drinken.

Erik Jan is meer dan alleen een dichter. Hij schrijft ook columns, boeken en maakt podcasts. Hoe luistert een dichter naar Nederlandse muziek? Erik Jan valt vaak over fouten: "Ik kan niet anders dan er als een taalnazi naar te luisteren. Er zijn heel veel Nederlandstalige nummers waarin de taal een beetje wordt mishandeld om het maar te laten passen. Maar als het dan goed gebeurt ben ik heel, héél blij."

'Ramses leefde zijn teksen'

"Ramses was een hele luie tekstschrijver. Als je het hebt over goede teksten, zoals Spinvis, vind ik Ramses interessanter omdat het ruwer en rauwer is. Het is een pak waar allemaal draadjes aanhangen; het is niet afgenaaid", vertelt Erik Jan. Hij heeft de zanger meerdere malen mogen ontmoeten: "Ik heb hem ontmoet in de kroeg en hij leefde echt zijn teksten. Een vriend van mij zei tegen hem 'Dat liedje staat op die plaat van jou'." Ramses ontkende dat, rende naar buiten en pakte een taxi om weer vervolgens terug te komen met de plaat onder zijn arm. "Hij wilde bewijzen aan mijn vriend dat hij het goed had."

Luister hieronder naar meer verhalen over Ramses, niet meer drinken en nog veel meer.

Om deze Spotify playlist te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

HOE TE BELUISTEREN?

Je kunt afleveringen van Prominent Aanwezig beluisteren in onze gratis NPO Radio 2 app en via je favoriete podcastplatform.

MEER PODCASTS VAN NPO RADIO 2

Naast deze podcast van Annemieke hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal.

ANNEMIEKES A-LIJST

Je hoort Annemiekes A-Lijst elke vrijdag t/m zondag van 14:00 tot 16:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

STER Advertentie
STER Advertentie