Programma

Brabantsedag dit jaar coronaproof gevierd met praalwagens van LEGO

  1. Nieuwschevron right
  2. Brabantsedag dit jaar coronaproof gevierd met praalwagens van LEGO

Het Brabantse dorp Heeze viert dit jaar een bijzondere editie van de Brabantsedag. Vanwege de coronamaatregelen trekken er dit jaar geen praalwagens door de straten. In plaats daarvan komt de organisatie met een speciale LEGO-variant.

De Brabantsedag is elk jaar een hoogtepunt voor de inwoners van Heeze. Op de laatste zondag van augustus trekt traditiegetrouw een grote theaterparade door de straten. "Een carnavalsoptocht hebben we er honderd van. Een bloemencorso hebben we er zestig van. En de Brabantsedag is er maar één van", aldus mede-organisator Thijs Verleg van Stichting Vrienden Wagenbouwers.

Parade van 240.000 steentjes

Normaal gesproken zijn zestien wagenbouwersgroepen al vanaf juni in de weer met praalwagens die dienen als rijdend decor voor zo'n 2500 acteurs en figuranten die hier tijdens de parade een voorstelling op spelen. "We hebben het al 62 jaar meegemaakt en voor het eerst in de geschiedenis gaat het niet door", aldus Thijs. Toch zocht de organisatie naar een oplossing om de teleurstelling te verzachten. En die werd gevonden: "We hebben wat sponsoren gezocht en we gaan de theaterparade toch door laten gaan, in LEGO-vorm."

De organisatie kocht voor zo'n 8000 euro ruim 240.000 steentjes. "Die gaan we verdelen over de zestien wagenbouwersgroepen", vertelt Thijs. Elke groep krijgt dus zo'n vijftienduizend steentjes om een wagen uit het verleden met LEGO na te maken. "Het ding zal dadelijk toch een meter lang, een meter hoog en zestig centimeter breed worden."

Lokale ondernemers helpen

De LEGO-parade trekt straks niet door de straten. In plaats daarvan maakt de organisatie foto's en video's en worden de wagens tentoongesteld bij lokale ondernemers. "Dan kunnen de mensen bij de lokale winkeliers de wagens gaan bekijken. Zodat we de ondernemers, die echt zwaar zijn getroffen door de crisis, ook een beetje op kunnen vrolijken", aldus Thijs.

Daar krijgen de mensen overigens niet maanden de tijd voor. "In de maand oktober gaan we de blokjes doneren aan een aantal goede doelen in onze gemeente waar kinderen bij betrokken zijn."

Beluister het hele gesprek:

Wout2Day

Je hoort Wout2Day elke maandag t/m donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Stichting Vrienden Wagenbouwers

Ster advertentie
Ster advertentie