Hoe werd het appverkeer tussen Halsema en Grapperhaus zo snel openbaar?

En gaat het nog politieke gevolgen hebben?

De voorpagina's staan er vol mee: het appverkeer tussen burgemeester Femke Halsema en minister Ferd Grapperhaus over de demonstratie op de Dam. Jan-Willem Start Op belt met politiekverslaggever Joost Vullings.

Hoe kon dit zo snel openbaar gemaakt worden? "Je hebt de Wet openbaarheid bestuur. Het is wettelijk zo dat je appjes tussen ministers als journalist of als burger kunt opvragen", vertelt Vullings. 

Vrijgegeven

In dit geval heeft de Tweede Kamer hierom gevraagd en zowel burgemeester Femke Halsema als minister Ferd Grapperhaus had hier geen problemen mee. "Het is zo vrijgegeven. We hebben er eigenlijk weinig moeite voor hoeven doen, omdat waarschijnlijk beide personen dachten: 'nou dan kunnen mensen lezen dat ik gelijk heb'", aldus Vullings. Wie heeft er gelijk? "Het gaat heel veel over Femke Halsema, maar Grapperhaus heeft ook flink wat steken laten vallen", vertelt de journalist. "Hij heeft iedere keer tegen Femke Halsema gezegd: 'ik begrijp je'. Uiteindelijk heeft hij wel 's avonds een verklaring eruit gedaan en die was wel erg hard." 

Politieke gevolgen

"Zij zoekt gewoon dekking. Zij is een onzekere bestuurder", vertelt Vulling. "Op zich is het niet gek dat ze Grapperhaus belt. Je ziet echt dat ze steun zoekt." Er is flink over gediscussieerd in de Tweede Kamer. Kan ze blijven of moet ze weg? "Een minister kan een burgemeester wel ontslaan, maar daar gaan ze niet aan beginnen", legt Vullings uit. "Iedere gemeente heeft een gemeenteraad die controleren de burgemeester. Als die de burgemeester niet goedvinden hebben zij het recht om de burgemeester weg te sturen en dat is wel beter. Anders wordt het een raar land als een minister elke keer een burgemeester zou wegsturen." 

Wanneer gaat de gemeenteraad hierover discussiëren? Politiekverslaggever Joost Vullings laat het hieronder weten: Jan-Willem Start Op! 

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. 

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie