PEACE Act moet politiegeweld gaan reguleren

Shay in gesprek met Elke Kuiper van Amnesty International

Door politiegeweld kwam de Afro-Amerikaanse man George Floyd om het leven. Shay praat met Elke Kuiper van Amnesty International over de PEACE Act. Deze wet is erop gericht dodelijk politiegeweld te reguleren.

De 46-jarige George Floyd overleed maandag nadat een agent minutenlang zijn knie op zijn nek plaatste. Deze vreselijke gebeurtenis wekte demonstraties op. 

Peace Act

Elke Kuiper van Amnesty International vertelt meer over de PEACE Act. Een wet die het Congres nog moet aannemen, maar erop gericht is dodelijk politiegeweld te reguleren. "Nu kunnen agenten in Amerika vrij makkelijk geweld inzetten en geweld met dodelijke afloop, zoals in het geval van George Floyd. Een agent hoeft alleen maar te zeggen ter verdediging: 'Ik voelde mij bedreigd'. Dat is veel te makkelijk", legt Kuiper uit. De nieuwe Peace Act is erop gericht dat geweld alleen in het laatste geval gebruikt mag worden. Kuiper: "Een agent moet eerst andere dingen proberen om iemand onder controle te houden."

Demonstraties

Wat vindt Kuiper van de demonstraties? "Mensen moeten het recht hebben om te demonstreren, maar zonder geweld. Amnesty is niet voor geweld. Ik snap persoonlijk heel goed de kwaadheid en het verdriet wat naar boven komt, omdat dit al honderden jaren zo bezig is. Hoelang nog? Op een gegeven moment kunnen mensen niet meer", vertelt Kuiper. 

Luister het hele gesprek hieronder terug: SHAY! 

Je hoort SHAY! iedere zaterdag van 00:00 tot 02:00 uur op NPO Radio 2. 

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie