Drummer Jimmy Cobb (91) overleden

Het laatste nog levende lid van Miles Davis' Kind of Blue-formatie

Drummer Jimmy Cobb is zondag op 91-jarige leeftijd overleden, zo meld zijn producent en manager Todd Barkan op Facebook. Cobb was het laatste nog levende lid van de formatie die met Miles Davis' Kind of Blue opnam.

Jimmy Cobb werd 91 jaar. Over de doodsoorzaak is niks bekendgemaakt, maar Cobb had al langer medische problemen. In februari lanceerde zijn familie nog een crowdfunding om de financiele problemen die de drummer door zijn gezondheid had op te vangen.

De als Wilbur James Cobb geboren drummer was het laatste nog levende lid van de groep, die op 2 maart en 22 april 1959 het legendarische album opnam.

In de door trompettist Davis samengestelde groep zaten naast Cobb ook Julian Adderley op altsaxofoon, John Coltrane op tenorsaxofoon, Bill Evans en Wynton Kelly op piano en Paul Chambers op basgitaar.

Kind of Blue geldt als een van de bestverkochte en meest invloedrijke jazzalbums die ooit zijn uitgebracht. Cobb speelde ook op andere albums van Davis, waaronder Sketches of Spain en Someday My Prince Will Come.

In 2008 ontving Cobb de NEA Jazz Masters Award, de hoogste onderscheiding voor jazzmuzikanten in de Verenigde Staten.

(Foto omslag: ANP)

STER Advertentie
STER Advertentie