Programma

Waarom 'Lola' van The Kinks geboycot werd op de radio

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom 'Lola' van The Kinks geboycot werd op de radio

De Britse rockband The Kinks brengt in 1970 het nummer 'Lola' uit! Het nummer wordt niet bij elk radiostation met open armen ontvangen vanwege de songtekst.

Ray Davies schrijft 'Lola' voor het album Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One, dat in 1970 uitkomt.

Controversieel

In de albumversie wordt expliciet naar een beroemd cola-merk gerefereerd, waardoor de BBC in Engeland het nummer weigert te draaien. Ook is de tekst voor die tijd controversieel. In het nummer volgen we namelijk de avonturen van een jongen die in een nachtclub een vrouw ontmoet die achteraf een man blijkt te zijn. Travestie was nog nooit eerder zo expliciet in een nummer besproken.

Twee keer scheepsrecht voor Davies

Ray Davies besluit uiteindelijk om te zorgen dat het cola-merk minder te horen is in het nummer om airplay te garanderen. Iets wat niet heel makkelijk gaat, want de originele tapes liggen in Londen en Davies is op dat moment aan het touren in de Verenigde Staten. De zanger besluit de reis maar te maken en neemt een nieuwe versie op. Klaar zou je denken, maar nee. Hij is niet tevreden over de opname, maar Davies heeft ook geen tijd om het gelijk weer opnieuw op te nemen. Er staat namelijk een show in New Orleans op hem te wachten!

Davies maakt nogmaals de trip over de oceaan, om vervolgens na de show weer terug te keren. De tweede versie wordt uiteindelijk goedgekeurd door de frontman en door de BBC. Zowel de originele 'Lola' als een Amerikaanse live-versie uit 1980 eindigen in Nederland op de eerste plaats in de hitlijsten.

Luister hieronder naar de live-versie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

In 2019 stond de live-versie van 'Lola' in de Top 2000 op plek 489.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie