Stephen Stills schrijft 'Suite: Judy Blue Eyes' voor Judy Collins

Van Crosby, Stills & Nash

Stephen Stills van de band Crosby, Stills & Nash schrijft 'Suite: Judy Blue Eyes' speciaal voor Judy Collins. Het nummer stond in 2019 op de laatste plaats in de Top 2000.

Elk jaar is het weer spannend wie nummer 1 in de Top 2000 is, maar bijna net zo spannend is het plaatje die de lijst nét heeft gehaald: de nummer 2000. Dit jaar is dat 'Suite: Judy Blue Eyes' van de supergroep Crosby, Stills & Nash. 

Drie grote namen

In 1969 brengt de band onder de naam Crosby, Stills & Nash hun zelfbenoemde debuutalbum uit. Daarop staat onder andere het nummer 'Suite: Judy Blue Eyes'. Het plaatje werd een bescheiden hit in zowel Amerika als daarbuiten. De eerste stap in de muziekindustrie als een band was gezet.

Om deze Spotify playlist te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Relatie

'Suite: Judy Blue Eyes' is speciaal door Stephen Stills geschreven voor zijn toenmalige vriendin en folk artiest Judy Collins. De twee muzikanten hadden een affaire in de jaren zestig. Hoewel het uiteindelijk stuk liep hebben ze er geen spijt van. "We waren voorbestemd om samen te zijn. Daar was geen twijfel over mogelijk. Zowel op muzikaal, als op emotioneel vlak. Het was echt een groot avontuur samen", vertelt Collins terwijl ze naast Stills zit, tijdens een interview met CBS Sunday Morning. 50 jaar later zijn Collins en Stills nog steeds beste vrienden en treden ze regelmatig samen op. 

Hun relatie was en is nog steeds heel sterk. Geen wonder dat Stills één van zijn meest romantische nummers over Collins heeft geschreven. "Het nummer ontstond als een lang gedicht over mijn relatie met Judy Collins. Het stroomde zonder enige moeite uit me en ik vulde er meerdere notitieboekjes mee", vertelt Stills in de 1991 CSN Box Set. Judy Collins is in de studio als Stills de eerste demo van het nummer opneemt. 

Eerste reactie

Stills besluit het nummer voor het eerst aan Collins te laten horen op haar verjaardag in 1969. Hun affaire is op dat moment al geëindigd. "Ik had een concert die avond en ik verbleef in een hotel. Ik raakte met Stephen aan de praat en hij zegt: 'ik kom zo langs'. Hij bracht bloemen en een mooie Martin Guitar mee als verjaardagscadeau. Hij ging zitten en begon 'Suite: Judy Blue Eyes' te zingen", vertelt Collins tijdens een interview met CBS Sunday Morning. "Uiteraard raakt het nummer mij meteen. Ik zei: 'Het is een prachtig nummer, maar je krijgt mij hier niet mee terug'. Maar we zijn al die jaren vrienden gebleven." 

Drie nummers komen samen

In de beginfase van het nummer had Stills nog geen concreet idee hoe het zou gaan klinken. Uiteindelijk heeft hij als het ware drie verschillende nummers samengevoegd tot één. "Het waren drie verschillende nummers, die plotseling als één voelde", vertelt Stills tegen Rolling Stone in 2008. De band heeft volgens Stills veel aan de demo nog gewijzigd. 

Het laatste Spaanse couplet komt van een nummer die hij al zo lang had liggen, dat hij besloot het bij 'Suite: Judy Blue Eyes' te voegen. Gek genoeg heeft het couplet niet veel te maken met de rest van het nummer. Vandaar dat Stills koos om het te vertalen naar het Spaans. Dan zou het minder opvallen. 

Luister hieronder naar de demo van 'Suite: Judy Blue Eyes': 

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Top 2000 statistieken

Dit is de eerste keer dat 'Suite: Judy Blue Eyes' op de 2000ste plek in de Top 2000 staat. Door de jaren heen is het nummer een groot aantal plekken gezakt. Wil je het verloop in de Top 2000 van 'Suite: Judy Blue Eyes' en nog veel meer andere nummer bekijken? Neem dan een bezoekje aan onze gloednieuwe Top 2000 statistieken website!

KIJK EN LUISTER DE TOP 2000 TERUG

Geen zin om nog een heel jaar te wachten tot je weer kunt genieten van een hele week aan muziek? Kijk hier de hele Top 2000 van 2019 terug. 

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie