Programma

Bizarre smoesjes waarmee verzekeraars worden opgelicht

  1. Nieuwschevron right
  2. Bizarre smoesjes waarmee verzekeraars worden opgelicht

In 2018 is 82 miljoen euro aan verzekeringsfraude ontdekt. Wouter belde met Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars om hier meer over te weten te komen.

Er wordt steeds meer fraude opgespoord door verzekeraars. In 2018 werd er maar liefst 12.879 keer verzekeringsfraude vastgesteld, volgens het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van de 11.540 meldingen in 2017.

'Verloren' zonnebril

Verzekeringsfraude gebeurt op veel verschillende manieren. Vaak denken mensen dat het geen kwaad kan om een zogenaamd 'verloren' zonnebril op vakantie aan te geven. Toch worden ook dit soort aangiftes vaak gecontroleerd. Dit hoeft tegenwoordig namelijk niet meer handmatig. Van Elferen: "We kunnen onmogelijk elke claim bekijken, want het gaat om duizenden claims per dag. Veel gebeurt dus op basis van algoritmes. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een verzekering afsluit en op de eerste dag van die verzekering al een schadeclaim indient. Dat kan natuurlijk gewoon vette pech en toeval zijn, maar er zal dan wel een vlaggetje omhoog gaan in het systeem van verzekeraars om daar nét even meer onderzoek naar te laten doen."

Meest opvallende claims:

Het blijft niet bij zonnebrillen. Er worden nog véél meer claims ingediend, waaronder ook een paar hele opvallende...

Gestolen kano

"Vaak wordt de intelligentie van de verzekeraar enorm onderschat. Er werken landelijk 450 mensen die hier dagelijks mee bezig zijn", aldus de verzekeringsexpert. "Een man gaf bijvoorbeeld aan dat zijn kano uit zijn schuur was gestolen. Dat kan gebeuren, maar uiteindelijk bleek die schuur veel te klein. Daar past helemaal geen kano in."

Ruit inslaan

Eén van de makkelijkste voorbeelden zijn mensen die inbraken faken. Wanneer een controleur van de verzekeraar langskomt, is het vaak snel duidelijk dat er iets niet klopt. "Denk aan mensen die zelf een ruit inslaan om een inbraak in de woning na te bootsen. Dan komt er iemand van de verzekering langs. Die ziet dat de ruit van binnen naar buiten in plaats van van buiten naar binnen is ingeslagen", aldus Oscar van Elveren.

Overlijdensverzekering

Het blijft echter niet bij dit soort 'onschuldige' voorbeelden. Zo is er bij het Verbond van Verzekeraars ook een veel treuriger geval bekend. Van Elveren: "We hebben ook een verhaal van een persoon die zijn partner van een berg afduwt op vakantie. Dit deed hij om uiteindelijk de overlijdensrisico-uitkering op te kunnen strijken. Dit gaat uiteindelijk om veel geld. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het geeft wel aan dat mensen soms héél ver gaan."

Nieuwe iPhone

Doet je huidige telefoon het nog goed, maar wil je tóch die nieuwe iPhone? Voor veel mensen is de verleiding dan te groot om de huidige telefoon als kapot op te geven. "We hebben onderzoek gedaan naar dat wanneer er een nieuw iPhone-model wordt aangekondigd, het aantal iPhones dat in de wc valt daarna ook toeneemt. Inmiddels gaan verzekeraars hier anders mee om", zegt van Elveren. "Er wordt namelijk niet zomaar een nieuw toestel toegestuurd. Nu zeggen we: 'Stuur hem maar op, die gaan we repareren.' Dan blijkt het toestel natuurlijk nooit in de wc te zijn gevallen en dan houdt het op."

Boete!

Wanneer de verzekeringsmaatschappij je betrapt op fraude, krijg je een boete én kan de verzekeraar het contract beëindigen. Wanneer je dan naar een nieuwe verzekeraar op zoek gaat, zul je daar moeten aangeven waarom je bij je eerdere verzekeraar weg bent gestuurd. Lieg je hierover? Dan kom je op een zwarte lijst.

Voor de mensen die het toch willen proberen; die krijgen vanzelf de deksel op de neus. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we jaarlijks allemaal tientallen euro's teveel aan premie betalen, puur door verzekeringsfraude. Benieuwd naar het volledige gesprek tussen Wouter en Oscar van Elveren? Beluister het hieronder.

Recordaantal gevallen van verzekeringsfraude opgespoord

Wout2Day

Wout2Day hoor je iedere dag live tussen 18:00 en 20:00 op NPO Radio 2

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie