Programma

Waarom zien we de maan soms een nacht niet?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zien we de maan soms een nacht niet?

Kijk je 's nachts wel eens naar de lucht om de maan te zoeken, om tot de conclusie te komen dat hij er niet is? Je bent niet de enige. Bureau Kijk in de Vegte zoekt voor je uit hoe dit kan.

Luisteraar Rob tuurt iedere nacht naar buiten en ziet de maan altijd op een andere plek. Soms ziet hij hem zelfs helemaal niet. Bureau Kijk in de Vegte belt met Adrie Warmenhoven, directeur van Koninklijk Eise Eisinga Planetarium om dit uit te zoeken. "Eise Eisinga is een schaalmodel van het zonnestelsel, waarop je iedere dag kan zien hoelaat de zon opkomt en hoe er maan eruitziet. En het werkt nog altijd!", vertelt Adrie. Adrie lijkt dé geschikte persoon om antwoord te geven op de vraag 'waarom zien we de maan soms 's nachts niet?'.

Dag en nacht te zien

De maan is 's nachts het beste te zien, maar overdag is hij ook gewoon aanwezig. "De maan draait in één maand om de aarde heen. Daar komt het woord 'maan' vandaan", vertelt Adrie. "Dat betekent dat hij net zo vaak overdag te zien is als 's nachts. Alleen overdag let je er niet zoveel op, omdat hij te dicht bij de zon staat waardoor je hem niet zo goed ziet."

Maar als je de maan overdag ziet, kan je hem dus 's nachts niet nog een keer zien? Hij gaat tenslotte net als de zon weer onder. "Juist. Als je hem overdag ziet, heb je hem dus 's nachts niet in beeld. Tijdens de nieuwe maan hoef je al helemaal niet naar de maan te gaan zoeken, want je ziet hem niet. De zon schijnt dan op de achterkant van de maan", legt Adrie uit.

Waarom staan de zon en de maan niet elke dag op dezelfde plek? Je hoort 't hieronder:

Waarom zien we de maan soms ineens een nacht niet?

BUREAU KIJK IN DE VEGTE

Bureau Kijk in de Vegte hoor je iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie