Waarom scoren kattenfilmpjes beter dan hondenfilmpjes?

hond vs kat

Een kattenfilmpje scoort online vaak beter dan een filmpje van een hond. Waarom? Emmely belt met Maarten, televisiewetenschapper en docent animal Studies

Wat is de formule achter kattenfilmpjes? "De hoofdrolspelers. Dat zeg je zelf al. De reden dat ze zo leuk zijn. Heel kort gezegd. Katten zijn de perfecte slapstick acteurs." Dit is volgens Maarten al veertien miljoen jaar geleden begonnen in de tijd zonder internet. "De handigste manier om te overleven. Deze manier van besluipen van een tegenstander. Een prooi. Ergens achterop, in of over gaan zitten. Je prooi besluipen en met rare bewegingen in drie seconden proberen te overmeesteren. Dat levert natuurlijk een ideaal filmpje op. Dat is de perfecte manier om te zorgen dat er in tien seconden vanalles gebeurt. Daar zijn ze op getraind. Dat is hoe ze zijn." 

Schijt aan de omgeving

Wat maakt een kattenfilmpje dan populairder dan een hondenfilmpje? Een hond heeft ook een hoog aaibaarheidsgehalte. "Qua uiterlijk zijn honden op z'n minst even leuk. Het zijn hele andere dieren. Ze jagen op een hele andere manier. Dat levert op die manier geen leuk filmpje op", legt Maarten uit. Wel kan een hond op een andere manier zorgen voor leuke filmpjes. "Wat bij hondenfilmpje leuk is dat de hond reageert op de camera. Hij reageert natuurlijk niet op de camera, maar op de persoon achter de camera. Dat is de alfa van zijn roedel. Zijn baas." Naast het feit dat een hond op een andere manier reageert is het ook veel meer bezig met jou als kijker. "Om in filmtermen te zeggen. Ze breken door de vierde wand heen. Ze kijken ook naar jou. Naar de kijker. Katten zijn totaal niet bewust van de omgeving. Ze zijn volkomen in hun eigen wereld. Ze hebben volkomen schijt aan de omgeving", aldus Maarten. 

Hoe maak je een goed kattenfilmpje? Maarten geeft tips: 

Waarom doen katten het online zoveel beter dan honden?


Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat van maandag tot en met donderdag van 22:00 tot 00:00 uur op NPO Radio 2. 

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie