Instagram komt met nieuwe maatregelen tegen pesten

Jan-Willem Start Op belt met techjournalist Nando Kasteleijn

Een lelijke reactie bij iemand achterlaten op Instagram? Dat wil het social media platform tegengaan met nieuwe maatregelen.

Instagram gaat ervoor zorgen dat mensen minder lelijk tegen elkaar gaan doen. Jan-Willem Start Op belt met techjournalist Nando Kasteleijn over deze nieuwe maatregelen.

Dubbelcheck

"Ze hebben twee nieuwe dingen aangekondigd", legt Kasteleijn uit. "Het eerste is als jij straks een reactie geeft op iemand en je hebt een slechte dag en je hebt geen zin om heel lief te doen, dan gaat het systeem van Instagram meelezen met wat je schrijft. Als het systeem het gevoel heeft dat het niet een leuke opmerking is dan gaan ze je de vraag stellen of je het eigenlijk moet plaatsen." Het is een soort dubbelcheck, zodat mensen langer nadenken over de reactie die ze willen geven. Instagram komt daarnaast met de tool Restrict. Hierdoor kan een slachtoffer reacties van iemand aanmerken als 'restricted'. De opmerking is dan alleen nog maar te zien bij de pester. Dit is volgens het platform een goede oplossing, want slachtoffers durven nu vaak een pester niet te blokkeren. Door iemand te 'restricten' krijgt de gebruiker het zelf niet te zien. 

Wanneer gaan deze maatregelen in? Kasteleijn legt het uit. 

Hoe Instagram ervoor gaat zorgen dat mensen minder lelijk doen tegen elkaar


JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

STER Advertentie
STER Advertentie