Maarten van der Weijden zwom letterlijk harder dankzij support

Eerste radiointerview in Jan-Willem Start Op

Maarten van der Weijden heeft twee nachten de tijd gehad om bij te komen van zijn bizarre prestatie. In Jan-Willem Start Op vertelt hij dat de massale support langs de kant hem door de tocht heeft gesleept: "Dat hielp echt letterlijk."

Maarten van der Weijden heeft het geflikt! Het is de olympisch kampioen uit 2008 gelukt om de Elfstedentocht te zwemmen. Vooraf leek het haast onmogelijk dat Maarten de bijna tweehonderd kilometer zou kunnen afleggen. Zeker ook omdat Van der Weijden vorig jaar noodgedwongen moest opgeven tijdens de eerste poging. Dit jaar was er een betere voorbereiding, maar vooral ook nóg meer support. Dat laatste heeft hem enorm geholpen, zegt hij zelf: "Er staan zo veel mensen langs de kant. Er waren zo veel meezwemmers. Zo veel mensen daaromheen die het volgden. Die mij vooruitschreeuwden als een soort van warme deken met liefde. Die wilden dat ik het ging halen."

Verbazing in Dokkum

De massale support van fans langs de kant sleepten Maarten vier dagen lang door de Friese wateren. "Mijn coaches zeiden achteraf ook: ‘Het was zo vreemd om te zien dat als jij door een stad zwom waar heel veel mensen stonden, dan zwom jij letterlijk gewoon sneller”, aldus Van der Weijden. Vooral de aandacht in Dokkum en op de weg daarnaartoe verbaasde hem. "Ik dacht: ‘Dokkum, dat is de laatste stad, maar het is wel maandag dus iedereen moet gewoon werken. Dus het zal wel redelijk rustig zijn.’" Maar niets bleek minder waar, weet hij nu. "In het voorgebied stond het echt al rijen dik. Dus ik dacht: ‘Hoe kan dit’. Complete schoolklassen hadden allerlei dingen gemaakt. Het stond helemaal vol. Ik dacht: ‘Wat is dit bizar'."

Maarten wijt de aandacht deels aan het feit dat de Elfstedentocht in de cultuur zit van de Friezen, maar dat de nieuwe generatie zo'n tocht nog nooit heeft meegemaakt. "En dan is er opeens zo’n lange slungel die ‘m dan gaat zwemmen. En dan komen ze allemaal massaal kijken. Dat is toch fantastisch", zegt hij dankbaar. 

Slapen in een stinkend pak

Maarten zal vooral blij zijn geweest dat hij na vier dagen weer in zijn eigen bed kon slapen. Dat moest hij tijdens de tocht namelijk doen op een bootje, met zijn zwempak als oncomfortabele pyjama. "Het zit allemaal heel strak en het stinkt ook heel erg. Ik had echt last van m’n eigen stank. Het was wel lekker dat ik het na vier dagen uit kon trekken en dat ik lekker in een bad kon zitten, zodat ik van die vreselijke stank af was."

Het stinkende pak wordt uiteraard niet weggegooid, maar Maarten houdt het ook niet zelf. Ook hier is een 'goed doel' voor bedacht. "Wij beloven dat al het ingezamelde geld voor honderd procent naar onderzoek gaat, dus wij hebben als organisatie helemaal geen potje waar de de organisatie van kunnen laten draaien. Daarom zijn het alleen maar vrijwilligers die dat organiseren en regelen. Er zijn af en toe natuurlijk wel wat noodzakelijke kosten. Die kosten kunnen we dekken door sponsors. En die sponsors geven wij eigenlijk niet zo heel veel terug, maar dat pak, dat krijgen die sponsors."

Luister het hele gesprek met Maarten van der Weijden:

Q&A met Maarten van der Weijden over stank, frietje oorlog en de bizarre opkomst


Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie