Bart Arens was bij Phil Collins en dit is zijn verslag

Still Not Dead Yet

Phil Collins stond gisteren na vijftien jaar weer op een Nederlands podium. Met zijn Still Not Dead Yet-tour wist hij het Goffertpark in Nijmegen te bedienen met een setlist vol hits en klassiekers. Onze Bart Arens was erbij!

"In de loop der jaren heb ik regelmatig zitconcerten meegemaakt, maar dan zat het publiek... niet de artiest! Vandaag is het omgedraaid. Maar... Phil Collins mag z’n concert in het Goffertpark dan vanuit een stoeltje geven, de muziek wordt niet minder hard meegezongen door het publiek. Vanaf de eerste seconde zit de sfeer er goed in. De ondergaande zon is getuige.

Niet dood, maar ook niet springlevend

De tour heet grappend Still Not Dead Yet, maar de titel is wel akelig treffend. Phil Collins is qua gezondheid erg broos. Lopen doet 'ie slechts één keer (van z’n permanente stoel voorop het podium naar de pianokruk en terug) en de timing van zijn zang is wat traag. Een aantal nummers wordt zelfs opvallend langzamer gespeeld, vermoedelijk om te zorgen dat Phil het kan bijhouden. Maar de zang zelf is qua zuiverheid goed te doen en de nummers blijven volledig overeind.Phil Collins in Goffertpark


Vader en zoon Collins

Phil heeft ook een tópband meegenomen, inclusief fantastische backingzangers en fijne blazers. Z’n zoon, die Phil's honeurs achter het drumstel waarneemt, heeft de Collins drumgenen overduidelijk meegekregen. Ook speelt de zoon samen met trotse papa z’n favoriete nummer van het album Face Value: ‘You Know What I Mean’! De zoen op het hoofd van zoonlief spreekt boekdelen.

Hoe cliché misschien ook, de drumfill van ‘In The Air Tonight’ doet een kippenvelgolf door het Goffertpark gaan. Je hoeft maar op social media te kijken om het terug te zien, denk ik. Ruim vijftigduizend mensen hebben het waarschijnlijk gefilmd, aan de telefoontjes te zien. Phil sluit de avond af met lekker lange versies van z’n grootste hits.

Een geslaagde avond van een man die misschien voor de sier een tour eerder met pensioen had kunnen gaan. Maar met ogen dicht en oren vol open, was het genieten van z’n indrukwekkende oeuvre."Phil Collins Goffertpark


Aan De Slag!

Je hoort Bart Arens elke werkdag van 09:00 tot 12:00 met Aan De Slag! op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Foto's: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie