Film Rocketman van Elton John verboden in Samoa

en (gedeeltelijke) censuur in Rusland

De autobiografische film Rocketman over het leven van Elton John zorgt voor ophef in verschillende landen.

Volgens woordvoerders zijn sommigen beelden té expliciet met als resultaat een verbanning en een bewerking van het origineel. De landen waar deze beelden voor ophef zorgen zijn de eilandengroep Samoa en Rusland.

Samoa

De overwegend christelijke eilandengroep Samoa heeft besloten de film Rocketman niet uit te zenden. Een woordvoerder van de filmkeuring meldt dat het land de film niet vindt passen bij de religieuze opvattingen. De homoseksuele scènes zouden te expliciet zijn volgens de Samoa Observer. Vanwege die redenen mag de film niet worden uitgezonden op Samoa.

Rusland

In Rusland is ongeveer hetzelfde gebeurd. Daar heeft een lokale distributeur stukjes uit de film geknipt vanwege homoseksueel getinte scènes en zoen-scènes. De lokale distributeur heeft deze aanpassingen gemaakt, maar de originele makers waren niet op de hoogte van de veranderingen. Russische journalisten die aanwezig waren bij de Franse filmpresentatie in Cannes op het filmfestival merkten het verschil tussen de versies toen ze thuis in Rusland de première te zien kregen. De film is na de bewerking in totaal zo'n vijf minuten korter.

'Verdrietige reflectie van de wereld waarin we leven'

Dit allemaal is een grote tegenvaller voor Elton John. Hij reageert via Twitter dan ook op de bewerking van zijn Rocketman in Rusland. In zijn statement staat onder andere dat hij het jammer vindt dat het publiek niet de kans krijgt om de hele film te zien zoals het is bedoeld. "Dit is een verdrietige reflectie van de verdeelde wereld waarin we leven", aldus de woordvoerder van Elton John en Rocketman. Lees hier zijn hele statement:

Om deze Twitter-post te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie