Beastie Boys vieren 25 jaar Ill Communication met korte film

Het vierde studioalbum van de groep uit New York

Het is alweer 25 jaar geleden dat hiphopcollectief Beastie Boys het album Ill Communication uitbracht. Ter ere van dit jubileum brengt de groep nu een korte documentaire uit.

De mini-film gaat terug naar het moment waarop Michael Diamond (Mike D), Adam Horovitz (Ad-Rock) en Adam Yauch (MCA) hun tweede album Paul's Boutique uitbrengen. De plaat wordt destijds door Capitol Records' platenbaas David Berman aangekondigd als 'The Sgt. Pepper of Rap', verwijzend naar het baanbrekende album van The Beatles. Toch weet de plaat qua cijfers niet te tippen aan het debuut van de groep. Pas jaren later krijgt het album waardering voor de artistieke sprong die erop werd gemaakt.

Ill Communication

In de film blikken Mike D en Ad-Rock terug op het moment dat de groep zichzelf na deze tegenvaller opnieuw moest uitvinden. Ze vertellen onder meer hoe een eigen studio de jongens creatief vooruit hielp en hoe de persoonlijke ontwikkeling van de in 2012 overleden Adam Yauch leidde tot een nieuw geluid. De band komt via plaat drie, Check Your Head, uiteindelijk uit bij het vierde studioalbum Ill Communication. De jubilerende plaat wordt door kenners gezien als één van de belangrijkste albums uit de jaren negentig.

Check de korte film hier:

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie