De bijzondere vriendschap tussen Joe Cocker en The Beatles

Van cover naar hechte band

Joe Cocker brengt in 1968 zijn versie van 'With a Little Help From My Friends' van The Beatles uit. Buiten dat het zijn grote doorbraak betekent, is dit ook het begin van een goede vriendschap tussen hem en The Fab Four.

Joe Cocker staat bekend om zijn schrapende stem en krampachtige lichaamsbewegingen tijdens optredens. De zanger brengt in zijn carrière veel eigen versies uit van populaire nummers van anderen. De bekendste is zijn cover van ‘With a Little Help From My Friends’ van The Beatles in 1968. Zijn versie doet het erg goed in de hitlijsten en belandt in de UK zelfs op nummer één. De cover van Cocker is langzamer dan het origineel. Ook maakt hij gebruik van andere akkoorden en voegt hij een langer instrumentaal intro toe. Hij verandert 'With a Little Help From My Friends' naar een soulvoller lied. Een jaar later brengt hij zijn eerste soloalbum uit, vernoemd naar de succesvolle cover.

Begin van een vriendschap

De zanger vertelt in een interview met het Amerikaanse magazine Billboard dat hij steeds probeerde een nummer op een andere manier opnieuw uit te vinden: “Ik heb een paar liedjes van de Beatles geprobeerd, maar 'With a Little Help From My Friends' was zo'n spontaan idee dat ik had, dat sommige van de andere maar gewoon covers werden, niet iets nieuws.” Hij speelt het nummer in 1969 live op het grote festival Woodstock in New York. Dit optreden betekent voor de toen 25-jarige artiest zijn internationale doorbraak. Paul McCartney en George Harrison zijn zo onder de indruk van zijn cover dat ze Cocker toestemming geven om hun nummers ‘She Came In Through the Bathroom Window’ en ‘Something’ voor zijn tweede album Joe Cocker! te gebruiken. Dit is het begin van een goede vriendschap tussen de zanger en The Beatles. De is zo sterk dat de popsterren uit Liverpool hun nummers vaak voordat ze uitkomen al aan Cocker laten horen.

Eeuwig dankbaar

Cocker overlijdt op 22 december 2014 op zeventigjarige leeftijd aan longkanker. Na de dood van de zanger laat McCartney weten dat hij blij is dat Cocker hun track in een soulnummer had omgetoverd. “Ik was blij toen hij besloot om ‘With a Little Help From My Friends’ te coveren. Hij veranderde het lied volledig in een soul-anthem en ik ben hem daar eeuwig dankbaar voor. Hij was een aardige man van wie ik veel hield en, zoals veel mensen, hield ik van zijn zang. Ik kende hem door de jaren heen als een goede vriend en ik ben verdrietig dat hij is overleden. Hij was een geweldige kerel, een aardige vent die zoveel in de wereld bracht en we zullen hem allemaal missen.”

Ook Ringo laat op Twitter een bericht achter voor zijn vriend: 

Om deze Twitter-post te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 8 mei 1995 staat Joe Cocker op het podium in Arnhem. Ook daar zingt hij natuurlijk de 'With a Little Help From My Friends':

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.De versie 'With a Little Help From My Friends' van Joe Cocker staat op nummer 348 in de Top 2000

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie