Wat gebeurt er tien minuten voor Duncans optreden?

'De heisa begint als je door de bubbel moet'

Duncan Laurence schetst een gedetailleerd beeld van hoe het eraan toegaat achter de schermen voordat de artiesten het Eurovisie Songfestival-podium betreden.

Er zijn zeven stappen die alle artiesten in de laatste tien minuten voor hun optreden nog moeten doorlopen. Het moet snel en natuurlijk allemaal goed gaan. 

1. Full focus pakken

Eerst komt het besef: "Okee, dit is het moment. Nu moet ik optreden in plaats van repeteren", zegt Duncan. Samen met zijn backing vocalisten neemt hij een momentje van rust in de kleedkamer. Daar wachten ze op het verlossende woord dat ze richting het podium kunnen.

2. Heisa 

Dan begint de heisa volgens Duncan, want dan ga je door de bubbel: "Overal moet je je kaartje laten zien dat je echt wel naar het podium mag."

3. Monitor checken

De artiesten lopen vervolgens door naar het punt waar de monitor gecheckt en aangezet wordt. Dit is het kastje wat artiesten vaak aan hun kleding hebben hangen. De monitor wordt ingeplugd: "Dan staat 'ie veel te kei hard, omdat het gewoon van de vorige ook nog klinkt", zegt Duncan.

4. Microfooncheck en visagie

Daarna rent Duncan door naar de microfoon. Onderweg is er nog een punt voor visagie, maar daar hoeft hij niet te stoppen. "Gelukkig heb ik mijn eigen visagisten. Anders was ik denk ik geel, want ze hebben maar één poedertje voor iedereen. En ik ben iets blanker dan de gemiddelde Israëlier", vertelt Duncan.images/2019/05/4edc8d36db.jpg


5. 'The Netherlands'

Duncan ziet er inmiddels tiptop uit dankzij zijn eigen visagie. Helaas geen tijd om rustig te zitten, want hij moet door. Hij gaat achter het podium staan, omdat Noorwegen dan nog bezig is. Daar wacht hij op het sein. "Dan hoor je in een keer 'The Netherlands', dan moet je als een malle daar bovenop en oppassen dat je niet uitglijdt op je net nieuwe schoenen", vertelt Duncan.

6. Puntjes op de i

Als hij dan het podium opkomt worden de laatste dingen klaargezet. De piano wordt het podium opgereden, de kruk wordt neergezet en de lamp wordt snel opgehangen en dan... dan begint onze Nederlandse Duncan Laurence met zijn 'Arcade'.

7. Hartslag bedwingen

Duncan laat zich niet kennen door alle heisa voordat hij op moet. Hij is vooral bezig met rustig blijven en in het nummer komen. Duncan vertelt: "Ik heb gisteren alleen maar mijn hartslag constant bedwongen en dat ging heel erg goed."

Finale

Duncan zal als 12e van de 26 finalisten optreden in de grote finale van het Eurovisie Songfestival. 

Lees alles over het Eurovisie Songfestival op onze speciale overzichtspagina.

Foto omslag: NPO Radio 2

STER Advertentie
STER Advertentie