Ruud de Wild in openhartig gesprek met Paul de Leeuw

30 MINUTEN RAUW

Acteur en presentator Paul de Leeuw heeft een enorme lijst aan films, theatershows en televisieprogramma’s op zijn cv staan. Voor de nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW ondervraagt Ruud de Wild de bekende cabaretier.

De echte familieman heeft samen met zijn man twee kinderen en wil ook graag mensen binden. Maar in zijn karakter zit ook iets waarin hij graag zijn eigen wereld wil hebben. “Dat is het dubbele. Ik kan bijvoorbeeld nu de kinderen wat ouder zijn en hun eigen leven leiden, dat ik dan vind dat we te lang aan een grote witte tafel zitten thuis”, legt Paul uit. “Dat is toch niet leven? Doodgaan aan een witte tafel. Dan vraagt mijn man: ‘Wat wil je dan? Zullen we naar Amsterdam gaan?’ Maar dat vind ik dan weer te lang rijden. Dus ik loop dan zelf een vuurtje op te stoken wat ik vervolgens weer blus.”

'Het lulletje tot de bonte avond'

‘Wie ben jij écht?’, wil Ruud weten. “Amuseur”, is het snelle antwoord van Paul. Improviseren was voor hem altijd al zijn sterkste punt. “Alles, écht alles is per ongeluk ontstaan. Ik ben ooit toen ik twaalf was moest ik naar voetbalkamp. Nou ik had niets met voetbal, maar ik zat op een voetbalclub. Ik was natuurlijk het lulletje tot de bonte avond. Je kon een groene vilten dobbelsteen winnen en ik kwam op en ik zong Johnny Jordaan en ik won die prijs", vertelt de cabaretier. "En aan het einde van dat voetbalkamp kende niemand mijn voetbalkwaliteiten, die ik niet had. Maar ze wisten wel: 'Oh dat is die dikke jongen die Johnny Jordaan zo grappig nadeed.'” Paul doet jaren later mee aan het cabaretfestival Cameretten en wint daar de persoonlijkheidsprijs en aanmoedigingsprijs. Maar aan zijn ouders beloofd hij voor het festival dat hij de lerarenopleiding waaraan hij ondertussen was begonnen af zou maken. “Toen kwam ik een paar weken later thuis bij mijn ouders voor de was en toen vroeg mijn vader: ‘Wat wil je nou eigenlijk? Wil je nou leraar worden?’ en ik zei: ‘Nee, ik wou eigenlijk wel hiermee doorgaan.' Toen zei mijn vader: ‘Je krijgt twee jaar de tijd. Ik betaal al je opleidingen, je krijgt honderd gulden per week voor onderhoud, maar na twee jaar is het afgelopen'", vertelt Paul. "Ik heb mijn ouders daar nooit in teleurgesteld.”

Bang voor de dood

De altijd vrolijke Paul is wel bang voor de dood. “Ik heb natuurlijk ook een kleine ziekte gehad waarvan ik dacht: ‘Oeh, hoe loopt dit af’. Dat liep goed af." Een paar jaar geleden krijgt de presentator namelijk het nieuws dat hij blaaskanker heeft. "Dit was een behandelbare ziekte dat moet ik echt duidelijk zeggen, want er zijn erge ziektes", vertelt hij aan Ruud. "Ik liep wel een keer de trap af, da’s alweer twee jaar geleden, dat ik dacht: ‘Nou dit kan ik dus blijkbaar aan. De mededeling dat je kanker in je lichaam hebt’, maar ik heb wel het gevoel dat de kanker er zit en het kan zo weer terugkomen.” ‘Houdt het je bezig?’, vraagt Ruud. “Ja, dat houd me wel bezig.”

Welke boodschap heeft hij voor de wereld en hoe voedt hij zijn kinderen op? Hoor het allemaal in de nieuwe 30 MINUTEN RAUW van Ruud de Wild.

HOE TE BELUISTEREN?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

MEER PODCAST VAN NPO RADIO 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal. 

De Wild in de Middag

Luister naar De Wild In De Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur met op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

STER Advertentie
STER Advertentie