'Paint It Black' bestaat 53 jaar

de grote hit van The Rolling Stones

Op 13 mei 1966 brengen The Rolling Stones het nummer ‘Paint It Black’ uit. De track bereikt in veel landen de nummer één positie in de hitlijsten.

‘Paint It Black’ wordt door de rock-'n-rollband in de periode van 6 tot 9 maart 1966 opgenomen. Het wordt later uitgebracht als de eerste single van het zesde album Aftermath. Door een fout van het platenlabel wordt de titel op de eerste single met een komma gespeld en belandt de tekst ‘Paint it, Black’ op de cover. Op latere uitgaven wordt de goede spelling zonder komma aangehouden.

Alles zwart

De tekst wordt geschreven door zanger Mick Jagger en gitarist Keith Richards. Ze schrijven de tekst vanuit het perspectief van een depressieve man. De man wil dat alles in zijn leven in zwart verandert, net als zijn eigen humeur. Jagger laat in verschillende interviews weten dat hij zelf geen specifieke aanleiding had om de songtekst te schrijven. “Ik weet het niet. Het is al eerder gedaan. Het is geen originele gedachte", vertelt de zanger. "Het is allemaal afhankelijk van hoe je het doet.” Op het eind voegt Jagger ook nog een deel tekst toe waarin de man rouwt om zijn dode vriendin.

Orgel en sitar

Origineel wordt het als een rustig soulnummer geschreven, maar tijdens de oefensessies wordt de track steeds sneller. Bassist Bill Wyman begint bij een van de sessies wat op het orgel te spelen, opzoek naar een zwaarder basgeluid. Manager Eric Easton en drummer Charlie Watts zien wel wat in zijn improvisatiespel en beginnen mee te spelen. Dit resulteert in een nieuw en vrolijker ritme die vervolgens gebruikt wordt in de uiteindelijke opnames. Het vrolijke ritme zorgt voor een goede balans met de zware teksten van Richards en Jagger. Tijdens de sessies komt ook de misschien wel beroemdste en meest herkenbare sitarriff tevoorschijn. De band ontdekt de sitar als ze drie dagen in Fiji zijn. Gitarist Brian Jones test het instrument uit in de studio en het geluid blijkt perfect te passen bij het nummer ‘Paint It Black’.

Vergeten intro

Door het grote succes staat het nummer vaak op de setlist van de band. Maar hoe vaak ze het ook gespeeld hebben, Richards blijkt nog steeds weleens te vergeten hoe hij het nummer moet spelen. “We hebben altijd een moment van aarzeling waar we niet weten of Keith het intro goed gaat spelen”, vertelt gitarist Ronnie Wood in een interview met Absolute Radio.

Check hier 'Paint It Black' door The Rolling Stones live in New York: 

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.'Paint It Black' van The Rolling Stones staat op nummer 48 in de Top 2000

Foto omslag: screenshot YouTube

STER Advertentie
STER Advertentie