Eendjes voeren schadelijk voor milieu

'Je krijgt eigenlijk rotting'

Elke Nederlander heeft weleens brood aan de eendjes gevoerd. Toch zullen maar weinig mensen hebben stilgestaan bij het feit dat dit weleens slecht kan zijn voor het milieu. Dat blijkt nu uit onderzoek van de Radboud Universiteit.

Tamara van Bergen is één van de biologen van het team dat onderzoek deed naar stadsvijvers. Want hoewel ze er vaak beeldschoon uitzien: ze zorgen in Nederland voor de uitstoot van een hoeveelheid broeikasgassen die vergelijkbaar is met tweehonderdduizend auto's. Eén van de redenen daarvan is het brood dat wij aan de eenden in die vijvers voeren. Dat wordt vaak namelijk niet helemaal opgegeten en zakt dan naar de bodem. En dat is volgens Van Bergen slecht voor het milieu: "Je krijgt eigenlijk rotting."

Voeren met mate

Het is niet zo dat elke persoon die eendjes staat te voeren gelijk met z'n neus op de feiten rondom klimaatverandering moet worden gedrukt. De bioloog vindt alleen wel dat het iets is om rekening mee te houden. "Als je kijkt naar de uitstoot van auto’s: die is een stuk hoger. Daar zitten meer problemen aan verbonden dan aan de stadsvijvers. Dus ik zou niet zeggen dat dat direct in verband staat met klimaatverandering", aldus Van Bergen.

Het is volgens de onderzoeker vooral belangrijk dat vijvers goed schoon worden gehouden. En dat doe je niet door middel van uitbaggeren, maar door niet alles erin te gooien. Dat hoeft niet gelijk te betekenen dat we niet meer mogen voeren, maar dat moet wel met mate. "Het romantische eenden voeren daar ben ik zeker voorstander van. Maar een heel brood in de vijver gooien onder het motto ‘dat eten de eenden wel op’, dat is dus niet zo’n goed idee.”

Beluister het gesprek:

Eendjes voeren is hartstikke slecht voor het milieu


Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie