Ronald de Boer over Ajax: 'We tellen weer mee'

Ajax schakelt Juventus uit

Ajax heeft in de kwartfinale van de Champions League geschiedenis geschreven door Italiaanse grootmacht Juventus met 1-2 te verslaan.

Oud-speler Ronald de Boer was erbij toen Ajax voor het laatst een Europese prijs pakte. In 1995 alweer schoot Kluivert de Amsterdammers langs AC Milan. Jarenlang werd het onmogelijk geacht dat de Amsterdamse club ooit weer zo'n rol van betekenis zou kunnen spelen op de Europese velden. De Boer is blij voor het Nederlandse voetbal: "Voor de internationale wereld tellen we weer mee."

Goed beleid

Dat de kansen voor Nederlandse voetbalclubs de laatste jaren niet al te hoog worden ingeschat heeft vooral te maken met het grote verschil in budget. Ajax moet het met veel minder geld doen dan clubs als Juventus, Bayern München en Real Madrid, maar wist de ploegen dit jaar toch het nakijken te geven. "Wat ik zo knap vind aan deze periode is dat je, als je goed beleid hebt, daartegen kunt strijden. En dat je toch ook weer een verfrissend gezicht toont aan de hele wereld."

Generaties komen en gaan

Volgens De Boer hoeven we ons de komende jaren geen zorgen te maken over de staat van het Nederlandse voetbal. Dat was de afgelopen jaren toch wel anders. Hoewel de oud-speler altijd al heeft gezegd dat er betere tijden in aantocht waren. "Toen iedereen in paniek was over het Nederlandse voetbal, toen heb ik al gezegd 'wees geduldig'. We zijn maar een klein land. Je kan niet altijd toptalent hebben. En nu heb je een groep bij elkaar die tot dit in staat is. Dat is fantastisch." Dat de Amsterdammers dit dan ook nog eens presteren met sprankelend voetbal vindt De Boer misschien nog wel het mooiste. "De hele wereld praat erover. Maar niet alleen over dat je wint, maar ook over de manier waarop."


Ronald de Boer over de historische overwinning voor Ajax


Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie