Hoe vaak wordt water in een zwembad ververst?

Bureau Kijk in de Vegte zocht het voor je uit!

Duizenden bezoekers gaan elk jaar zwemmen in hetzelfde zwembad. Maar wordt dat water in het zwembad wel eens in zijn geheel ververst? Patrick Adelaars van zwembad de Tongelreep in Eindhoven legt het uit.

Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven is een wedstrijdzwembad. Vele bekende zwemmers hebben hier leren zwemmen en belangrijke wedstrijden gezwommen. Kun je als recreatief bezoeker zeggen dat je in hetzelfde water hebt gezwommen als Pieter of een andere bekende zwemmer of zwemster? Patrick Adelaars legt uit dat dit onmogelijk is: “Het verversen van het zwembadwater is een continu proces. Per bezoeker wordt er dertig liter water toegevoegd. Op jaarbasis komen er ongeveer een kleine 400.000 bezoekers. Dat wil zeggen dat we 12 miljoen liter water per jaar verversen.”

Hoeveel water? 

‘Maar hoeveel water kan er dan in zo’n zwembad zonder actie?', vraagt Jeroen. “In het 50-meter bad kan 3,9 miljoen liter water", legt Adelaars uit. Benieuwd naar hoelang het zou duren als je een zwembad helemaal leeg zou laten lopen en daarna weer zou vullen? Wat voor water er precies in een zwembad gaat? En hoe hoog de waterrekening jaarlijks is? Luister het hele fragment hier:

Hoe vaak wordt het water in een zwembad in zijn geheel ververst?
https://www.nporadio2.nl/templates/radio2/images/logo-radio2.svg


Bureau Kijk in de Vegte

Je hoort Bureau Kijk in de Vegte elke zondag tussen 12:00 en 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie