Hoe kan een zwerm vogels vliegen zonder te botsen?

En andere vragen in Bureau Kijk in de Vegte

Hoe komt het dat iedereen het deuntje 'Die zien we nooit meer, te-rug!' kent? En wat zien we precies als we onze ogen dichtdoen? Bureau Kijk in de Vegte zocht het uit!

Hoe zit het met de afstand op de borden boven de weg

De verkeersborden boven de snelweg zijn niet te missen. Maar vanaf welk punt is de afstand die op de borden staat gemeten? Is dat tot precies in het centrum of tot aan de rand van de plaats? Paul van Schagen van de Nationale Bewegwijzeringsdienst legt uit hoe het zit.

Hoe zit het met de afstand op de borden van de ANWB, tot welk punt lopen de kilometers af?


Wat is er Volendams aan een Volendammer vishandel in Velp

In Velp staat een viswinkel met de naam Volendammer vishandel. Maar wat is daar precies zo Volendams aan? En mag je dat wel zo noemen? Baas van de vishandel Kees Veerman weet daar antwoord op.

Wat is er Volendams aan een Volendammer vishandel in Velp?


Hoe kan een zwerm vogels vliegen zonder te botsen

Soms lijken er wel 100 vogels tegelijkertijd weg te vliegen. Hoe kan het dat er dan nooit een vogel tegen een ander vogel aanbotst? Ze kunnen toch nooit op alle vogels letten? Zit er een leider bij die zorgt dat niemand tegen elkaar aanvliegt? Professor Charlotte Hemelrijk legt het vliegensvlug uit. 

Hoe vliegt zo'n zwerm vogels? Zit er een leider bij zodat ze niet tegen elkaar aan vliegen?


Waar komt het deuntje ‘die zien we nooit meer, te-rug’ vandaan

Op de een of andere manier kent iedereen het riedeltje ‘Die zien we nooit meer, te-rug!’. Maar waar komt dit deuntje precies vandaan? En hoe komt het dat bijna iedereen het kent? Oud-presentatrice Mireille Bekooij kan daar wel antwoord op geven.

Waar komt het deuntje 'Die zien we nooit meer, terug!' vandaan?


Wat zie ik eigenlijk als ik mijn ogen dichtdoe

Als je je ogen sluit zie je soms draadjes dwarrelen en een andere keer weer vlekjes. En als je in de zon hebt gekeken en je ogen dichtdoet zie je een soort groene bol. Waarom is dat? En wat is het precies wat je dan ziet? Oogarts Tjeerd de Faber geeft ons een inkijkje.

Wat zie ik als ik mijn ogen dichtdoe?


Burea Kijk in de Vegte

Luister naar Bureau Kijk in te Vegte elke zondag tussen 12:00 en 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2.

STER Advertentie
STER Advertentie