Saskia Smith over rookvrije schoolpleinen

Ruud belt haar in De Wild In De Middag

Vanaf augustus 2020 moeten alle schoolpleinen rookvrij zijn. Ruud belt met puberdeskundige Saskia Smith over de nieuwe regeling.

Hip

Het nieuwe rookverbod op schoolterreinen gaat gelden voor alle onderwijsinstellingen van bassischolen tot universiteiten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat toezicht houden op de handhaving van het verbod. Scholen kunnen straks dus bestraft worden als er nog gerookt wordt op de schoolpleinen. Ruud vraagt zich af of het tegenwoordig eigenlijk nog wel hip is voor jongeren om te roken. Saskia Smith legt uit: “Die politie die moet handhaven heeft denk ik niet zo heel veel te doen. Als ik kijk naar mijn eigen pubers en de scholen waar zij op zitten dan is roken echt not done. Je bent echt een loser als je rookt.”

Gevolgen

Ruud vraagt Smith wat slim is om te doen als je je kinderen van het roken af wilt houden. Volgens haar is het goed om met je kinderen in gesprek te gaan over de gevolgen of ze nou roken of niet. "Ik weet dat jongens heel gevoelig zijn over dat ze van roken incompetent kunnen worden. Als ze dat horen denken ze: 'oké laat maar'. Meisjes zijn heel gevoelig als je zegt: 'je stinkt uit je mond’ of ‘je krijgt een slechte huid'", legt Smith uit.

Benieuwd naar de rest van de tips? Bekijk het hele interview hieronder: De Wild in de Middag

Je hoort De Wild In De Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

STER Advertentie
STER Advertentie