STER Advertentie


Legendarisch Live: Guus Meeuwis
'Brabant' in 2006

23 maart 2019 10:00

Op 23 maart viert Guus Meeuwis zijn verjaardag. Om dit te vieren blikken we terug op zijn live-uitvoering van 'Brabant' tijdens de eerste editie van Groots met een zachte G.


Geadopteerd volkslied

Guus Meeuwis begint zijn carrière met zijn broer en vrienden in de band Guus Meeuwis & Vagant, vernoemd naar hun stamcafé in Tilburg. In 1995 pakken de heren de eerste plek in de hitlijsten met het nummer ‘Het Is Een Nacht (Levensecht)’. In 2002 besluit Meeuwis alleen verder te gaan. In februari van 2003 brengt Meeuwis het nummer ‘Brabant’ uit en het blijkt meteen een grote hit. Het nummer ontstaat tijdens een bezoek in Moskou. Meeuwis beschrijft in het nummer hoe hij vanuit een koude verre stad de provincie Noord-Brabant mist. Het nummer wordt meteen geadopteerd als het onofficiële Brabantse volkslied. Om het ook als het echte volkslied van Noord-Brabant om te dopen wordt in 2007 een petitie gestart. Zo'n 25.000 mensen ondertekenen de petitie, maar het voorstel wordt toch afgewezen door de Provinciale Staten. 

Groots met een zachte G

In het Philips Stadion in Eindhoven geeft Guus Meeuwis in 2006 drie uitverkochte concerten. Dit is dan ook het begin van de jaarlijkse traditie: Groots met een zachte G. Tijdens de eerste editie in 2006 wordt Meeuwis bij de hit ‘Brabant’ vergezeld door enorme vlaggen en een fanfare. Zonder enige moeite krijgt hij met het nummer het hele publiek mee. Bekijk het optreden hier: 

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.In 2018 staat 'Brabant' van Guus Meeuwis op nummer 56 in de Top 2000.

Foto omslag: screenshot YouTube

STER Advertentie
Delen