Dit was Bureau Kijk in de Vegte vanaf Schiphol

Met antwoord op alle vliegtuigvragen

Jeroen en zijn team van Bureau Kijk in de Vegte hebben twee uur lang radio gemaakt vanaf Schiphol! Vanuit de KLM hangar beantwoordde piloot Rob Oude Elferink zoveel mogelijk vragen over luchtvaart.


Piloot Rob Oude Elferink en Jeroen Kijk in de Vegte Piloot Rob Oude Elferink en Jeroen Kijk in de Vegte


Oost- of westmens?

Als piloot vliegt Oude Elferink de hele wereld over. Hij vertelt hoe hij omgaat met jetlags: "Je moet zorgen dat je slaapt wanneer het kan en dat je goed eet." Volgens de piloot is het belangrijk om niet te vaak te wisselen tussen vluchten naar het oosten- en westen. Oude Elferink: "Daar wordt in de planning rekening mee gehouden. De ene piloot kan bijvoobeeld beter tegen west, terwijl de andere juist van oostvluchten houdt."

Is Oude Elferink een oost- of westmens? Check het hier:

Hoe gaat een piloot met jetlags om?
De KLM hangar op Schiphol De KLM hangar op Schiphol


Heeft een vliegtuig een claxon?

Luisteraar Jonathan woont vlakbij Schiphol, maar hij hoort vliegtuigen nooit toeteren. Hij vraagt zich af: Heeft een vliegtuig eigenlijk wel een claxon? Oude Elferink legt uit: "Ja, maar niet om in de lucht naar elkaar te toeteren. De claxon is puur bedoeld om kenbaar te maken dat we voor vertrek iemand van de grond nodig hebben. Wij zitten natuurlijk hoog in de cockpit en kunnen niet zomaar even naar buiten zwaaien."

Heeft een vliegtuig een sleutel en kan het op slot? Ontdek het in het fragment hieronder: 

Heeft een vliegtuig ook een claxon en een sleutel?
Piloot Rob Oude Elferink met team Bureau Kijk in de Vegte Piloot Rob Oude Elferink met team Bureau Kijk in de Vegte


Het geheim van de vliegtuig-wc

Misschien herken je het wel: Als je doortrekt op de wc van het vliegtuig lijkt het alsof alles naar beneden valt. Hoe zit dat precies? Oude Elferink: "Door een normaal toilet gaat vijf tot tien liter water heen. Als vierhonderd mensen twee keer naar de wc gaan, verbruiken we een enorme hoeveelheid water. Dat kunnen wij niet meenemen. Daarom wordt er in vliegtuigen gebruik gemaakt van een speciaal systeem. Dat gebruikt heel weinig water en door het drukverschil zuigt een tank alles op."

​Luister het hele antwoord hier:

Waarom klinkt het alsof er een monster door de wc komt als je doortrekt in het vliegtuig?


Bureau Kijk In De Vegte
Dj: Jeroen Kijk in de Vegte
Zo 12:00 - 14:00

​Foto omslag: NPO Radio 2

STER Advertentie
STER Advertentie