100 uur voor KWF

Feiten en cijfers over KWF

  1. Nieuwschevron right
  2. Feiten en cijfers over KWF

Wat gebeurt er met het geld dat wordt opgehaald tijdens de collecteweek voor KWF Kankerbestrijding? Je leest het hier!

KWF Kankerbestrijding is het grootste goede doel van Nederland. In 2017 hebben donateurs ongeveer 147 miljoen euro aan de kankerbestrijding gegeven.

Hoe komt KWF aan zijn geld?

KWF ontvangt geen steun van de overheid. Het geld voor onderzoek, preventie en verbetering van behandelingen wordt onder andere opgehaald door acties van derden, collectes aan de deur, structurele donaties en erfenissen.

Waarom is er zoveel geld nodig?

Kankeronderzoek duurt lang, is arbeidsintensief en kost veel geld. Met meer geld kan er sneller en beter onderzoek gedaan worden. KWF doet zelf geen onderzoek. Het financiert ongeveer de helft van al het kankeronderzoek in Nederland.

Wat is het doel van KWF?

KWF wil dat de dag komt dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker. Ze financieren op drie thema`s: meer onderzoek naar kanker, minder kanker door middel van preventie en een betere kwaliteit van leven voor mensen die kanker hebben of hebben gehad.

Wat bedoelt KWF met 'preventie'?

Twee vormen van kanker zijn met preventie in veel gevallen te voorkomen, en dat zijn longkanker en huidkanker. Roken en zonnen zijn de twee grootste risicofactoren als het gaat om het krijgen van kanker. Let wel: eerst komt roken, dan een hele tijd niets, en dan zonnen. Daarna komt onder meer obesitas, alcohol, slechte voeding, weinig bewegen en andere factoren.

Hoe wordt het geld van KWF verdeeld?

Van iedere euro die KWF ontvangt, gaat 84 cent naar kankerbestrijding. 16 cent is nodig voor het beheer, besteden van geld, het ondersteunen van acties (een collectebus moet betaald worden) en salarissen van personeel. Alles over de inkomsten en uitgaven vind je op de site van KWF en is openbaar. Ook het salaris van de directie en medewerkers vind je daar. Het salaris van de directeuren valt met 140.000 euro binnen alle geldende richtlijnen. KWF kent geen bonussen, dertiende maand of andere winstuitkeringen.

Hoeveel mensen krijgen kanker?

1 op de 3 Nederlanders krijgt in zijn of haar leven kanker. De veelvoorkomende vormen van kanker zijn prostaatkanker, borstkanker, longkanker en huidkanker. In 2017 hebben ongeveer 110.000 Nederlanders de diagnose kanker gekregen. Het overlevingscijfer over alle vormen van kanker is momenteel 64 procent. Dat betekent: 64 procent van de mensen die kanker krijgt, is na 5 jaar nog in leven. Toen KWF 69 jaar geleden werd opgericht, was dat 25 procent.

64%? Dat klinkt wel erg hoog!

Er zijn verschillen in de overlevingskans per type kanker. Sommige vormen van kanker zijn inmiddels goed te behandelen. Denk aan borstkanker, huidkanker en prostaatkanker. Hier praat je over een overlevingskans van ongeveer 90 procent. Dat betekent dus wel dat er nog steeds mensen aan deze vormen overlijden. Van andere vormen weten we weinig, is meer onderzoek nodig of zijn zo agressief, dat de overlevingskans erg laag is. Denk bijvoorbeeld aan alvleesklierkanker, longkanker en melanoom.

Op de site van KWF vind je meer informatie.

NPO Radio 2 Collecteweek

NPO Radio 2 steunt van 3 tot en met 7 september de collecteweek van KWF Kankerbestrijding. Rob, Bart, Wouter, Frank en Timur zetten zich in om deze ziekte onder de aandacht te brengen. Ieder doen ze dat op hun eigen manier. Zo gaat Rob zo lang mogelijk radio maken en helpt Bart luisteraars van hun uitdaging een succes te maken.

Benieuwd wat de andere DJ's gaan doen? Lees hier meer over de NPO Radio 2 Collecteweek.

Foto: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie