Legendarisch live: Queen

Laatste keer in Nederland met Freddie Mercury

Queen geeft in 1986 een legendarisch optreden in de Groenoordhallen in Leiden. De show is extra bijzonder, want het blijkt later de laatste keer dat Freddie Mercury in Nederland op het podium staat!

Samen één visie

Een jaar eerder maakt de rockband onderdeel uit van de line-up van het benefietconcert Live Aid. Het doel van de actie is om met het ingezamelde geld de hongersnood in Ethiopië terug te dringen. Miljoenen mensen dragen hun steentje bij om de wereld een stukje beter te maken. Queen is hier zo van onder de indruk dat de band besluit om er een nummer over te schrijven. Het resultaat is 'One Vision'.

Microfoonstandaard als luchtgitaar

De plaat groeit uit tot het openingsnummer van de tour die Queen in 1986 doet. Als de band het podium van de Groenoordhallen betreedt, klinkt er een oorverdovend applaus. Freddie Mercury springt op en neer en gebruikt zijn microfoonstandaard als luchtgitaar. De energie slaat over op het publiek. Vier minuten lang gaan alle handen de lucht in. Later blijkt de bijzondere show in Leiden het laatste Nederlandse optreden met Freddie Mercury te zijn. De Queen-frontman overlijdt in 1991 aan de gevolgen van aids.

Bekijk hier de legendarische liveversie van 'One Vision':

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.​Foto omslag: still video

STER Advertentie
STER Advertentie